Wat advocaten kunnen leren van Wim Anker: vijf tips

 in Blog

Authentiek, ontwapenend en slim. Met die eigenschappen bleef advocaat Wim Anker goed overeind in het programma Oog in oog, van Sven Kockelmann. Geen van de trucjes van de interviewer brachten Anker van zijn stuk. Anker vertelde consequent zijn verhaal. Het klinkt simpel, maar is erg knap. ‘Ik ben niet alleen jurist, ik ben ook realist.’

Wim Anker bij Oog in oog juni 2015 Jurist in communicatieVeel advocaten verschuilen zich achter ontoegankelijke taal

De meeste advocaten zijn geneigd zich te verschuilen achter hun ontoegankelijke (vak)taal. Ze praten en schrijven formeel, zijn voorzichtig, spreken zich niet echt uit, want er is altijd een andere kant van de zaak. De gebroeders Anker, met Wim als de onofficiële PR-man van het Friese kantoor Anker & Anker, doen dat anders. Hoe doet Wim Anker dat? Zijn natuurlijke houding is het resultaat van een goede mix van ingesleten gewoontes en oefening, waar iedere advocaat iets van kan leren.

Deze vijf tips kan iedere advocaat toepassen om zichzelf beter te profileren:

1 Bedenk vooraf goede oneliners

‘Levenslang is een uitgestelde doodstraf’, stelde Anker in het gesprek met Sven Kockelmann over de strijd van Anker tegen die uitzichtloze straf, als antwoord op de vraag waarom grote misdadigers ooit nog vrij moeten komen. Frames gebruikt Anker vaak om zo’n neutraal woord een lading te geven die zijn argumenten onderbouwt. Een frame kun je vooraf verzinnen, one-liners ook. Een goede oneliner is zo beeldend, dat hij ook echt blijft hangen bij de andere partij, in dit geval de tv-kijker. ‘Cosmetische gratie’ is er ook zo’n frame. Anker zegt ermee dat gratie eigenlijk geen serieuze optie is voor levenslang veroordeelden.

2 Durf aan te vallen

‘U kijkt naar die ene taartpunt, ik kijk naar de hele taart. Ik zie eerst de mens, dan de daad, ik heb geen witte jas aan.’ Een rechtstreekse aanval van Anker richting zijn interviewer. Heel beheerst, zonder zijn stem te verheffen, maar wel raak. Daar moet je lef voor hebben en de ervaring van een advocaat die niets te verliezen heeft. Als je met dat gevoel een gesprek in gaat, heb je de helft al gewonnen. Knap dat Anker dat ook live op televisie deed.

3 Ga oefenen, oefenen, oefenen

De gebroeders Anker spreken wekelijks een paar keer ergens in een zaaltje in het land over hun strafpraktijk. Ze staan dan in het hol van de leeuw, vaak moeten ze tegenover een kritische zaal uitleggen waarom ze gevaarlijke zedendelinquenten als Robert M. verdedigen. Die oefening baart kunst en is misschien wel de grootste kracht van de Ankers. Ze onderkennen de weerstand tegen hun vak en trainen zichzelf wekelijks in het op een heel toegankelijke manier uitleggen van hun motieven. Daarmee is de natuurlijk overkomende houding dus eigenlijk een lang ingestudeerde houding. Oefenen dus. In zaaltjes, tijdens seminars, in blogs. Net zolang tot je verhaal zo authentiek is, dat iedereen het gelooft.

4 Wees onverstoorbaar authentiek

Toen hij echt geen vat kreeg op Anker, benoemde Kockelmann de vier burnouts die Anker heeft gehad. Ook zo’n trucje om de geïnterviewde van zijn stuk te krijgen: ‘ik zie dat het u emotioneert’. Ook de tv-kijkers zagen de emotie, een lichte glinstering in zijn ogen. Maar dat bracht hem niet van zijn stuk. Hij weet zelf ook wel dat hij emotioneel is, dat hoort bij zijn passie. Desondanks vertelt hij onverstoorbaar zijn eigen verhaal, want het komt uit een innerlijke overtuiging. Ben je advocaat geworden omdat je ergens in gelooft (niet in het grote geld!), praat dan vanuit dat geloof.

5 Zorg dat je je feiten kent

Dit is voor advocaten meestal niet het lastigste punt. Over feitenkennis beschikken ze vaak wel. Dus had Anker zijn interviewer tuk toen die zich baseerde op onjuiste gegevens. Als advocaat weet je over je eigen zaken altijd meer dan de journalist of politicus tegenover je. Twijfel? Bereid je dan echt goed voor op een interview en zorg dat je de feiten op een rijtje hebt.

Kijk hier naar Oog in oog met Wim Anker van 8 juni 2015.

Recente berichten
Comments
  • Lauren de Bruijn
    Beantwoorden

    Heel interessant! Ik ga met mijn man scheiden en natuurlijk heb ik een goede advocaat nodig. Ik ga volledig akkoord dat hoe duidelijker een advocaat spreekt hoe meer getroost hij wordt. Ook als het om een echte professional gaat moet hij alle feiten over de zaak kennen. Hopelijk vind ik iemand die deze tips opvolgt!

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken