Voor bloggen heb je discipline nodig. Gelukkig heeft elke advocaat die!

 in Blog
Photo by Tim Gouw on Unsplash

Je bent advocaat en je wilt graag bloggen. Nu ga ik het echt doen. Zo kan het niet langer. En toch blijft het bij een halfslachtige poging. Het geldt voor alles in het leven. Of het nou meer sporten is, minder eten, harder werken of juist niet. Geen tijd? Tuurlijk wel. Kwestie van discipline. Ik geef je zes tips om het bloggen makkelijker te maken.

IJzeren discipline

Eerst even over mijn eigen ijzeren discipline: ik nam me in mei 2017 voor om minstens 20 kilo af te vallen. In november van dat jaar woog ik 25 kilo minder. Een kilo per week, door (veel) minder te eten, gezonder te eten en nooit van mijn pad af te wijken. Nooit. ‘Ja, maar met jouw discipline kan ik het ook’, zei een van mijn beste vrienden.

Discipline is geen absoluut begrip

Ik ben dus best gedisciplineerd. Als ik iets echt in mijn kop heb, zit het nergens anders. Maar ook ik kom aan veel dingen niet toe, of ik doe ze half, om vervolgens het hoofd in de schoot, de handdoek in de ring, het bijltje erbij neer te gooien. Ik wil maar zeggen, discipline is geen absoluut begrip.

Want… je hebt echt wel discipline

Natuurlijk heb je wel tijd. En discipline heb je ook echt. Ik ken maar weinig hardwerkende professionals zonder. En ik word echt niet omringd door commando’s of topsporters. Elke ochtend voor dag en dauw het huis uit gaan om naar kantoor te rijden, dat is discipline. Of elke dag thuis aan de slag zijn voor een opdrachtgever, terwijl de bank, de was, de krant, je kinderen of je geliefde je proberen af te leiden. Dat is ook discipline. Elke vrijdag de kroeg in met collega’s: d-i-s-c-i-p-l-i-n-e. Die cursus in je eigen tijd, om te kijken of je nog wat meer uit je carrière kunt halen, yep, discipline.

Het is iets anders

Dus ook jij hebt discipline, maar (blijkbaar) nog niet genoeg om een keer per maand te gaan zitten voor een blogpost, wekelijks een nieuwsbericht te schrijven, of regelmatig iets te posten op LinkedIn. Het excuus dat je geen discipline hebt, gaat wat mij betreft niet op. Het is iets anders. Dat je niet gaat bloggen heeft alles te maken met prioriteiten stellen. Je kunt er lang en kort over praten, maar uiteindelijk is ‘Just do it’ het enige antwoord. 

Zes tips om het bloggen makkelijker te maken:

  1. Reserveer vaste schrijftijd in je agenda, en laat die ook staan als het druk is.
  2. Neem jezelf voor om maximaal 1 uur te schrijven. Een half uur voor de ruwe versie, een half uur fijnslijpen.
  3. Zorg dat je, voordat je gaat schrijven, al een onderwerp hebt.
  4. Lukt het niet in 1 uur? Ga niet zwoegen, maar blok dezelfde week nog een uur voor het vervolg.
  5. Beter is de vijand van goed: leg de lat lager, je schrijft geen wetenschappelijke publicaties.
  6. Zie bloggen als me-time: het is jouw moment om met je bedrijf bezig te zijn. 

BaaS

Bloggen als een Baas

Heeft het bloggen wat discipline nodig? Of inspiratie? Ik help advocaten aan allebei, zodat bloggen weer leuk wordt. Bel of mail me!

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken