Vlot communicerende juristen krijgen klanten

 in Blog

Mijn missie is het recht toegankelijk maken, en ik geloof dat de oplossing ligt bij juristen en advocaten zelf. Als zij zich in hun taalgebruik echt tot hun doelgroep richten, is er al een hoop gewonnen. In Advocatie Personal Branding werd ik geïnterviewd door Nelleke Koops, voor een artikel over archaïsch taalgebruik van juristen. In het geestig geschreven verhaal kan ik toelichten waarom ik denk dat advocaten vaak nog zo ouderwets communiceren.

Elke advocaat is goed met taal

Ik verwijs in het interview in Advocatie naar een lijstje ouderwetse woorden dat ik vaak in workshops gebruik. Onder de noemer ‘zoek en vervang’ noem ik een aantal woorden dat echt niet meer hoeft. Als je het lijstje bekijkt, zie je dat het echt niet zo heel origineel is, maar het verrast nog steeds vele deelnemers aan mijn workshops Bloggen voor advocaten. In die workshops heb ik nog nooit een advocaat ontmoet die niet goed met taal overweg kan. Die mensen zijn namelijk niet geschikt voor dit vak, en hebben een andere afslag genomen in hun carrière.

Vlot communicerende juristen zoek en vervang woorden

Het kost tijd om een leesbaar stuk te schrijven

Elke advocaat is dus hartstikke taalvaardig. Zonder uitzondering. Maar waarom komt het er dan vaak zo ingewikkeld uit? Mijn stelling: uit veiligheidsoverwegingen. Als ze zich verschuilen achter lange zinnen en verwarrende of onduidelijke taal, nemen ze de tijd niet om een korter, leesbaar stuk te schrijven. En ze willen veilig zijn, op geen fout betrapt kunnen worden, alles uitsluiten. Dat hoort bij het vak, zeggen ze dan. Of durven ze het niet? Er is namelijk wel wat lef nodig, zeker voor een advocaat die wil gaan bloggen, om een scherpe mening te formuleren.

Prospects komen op vlot communicerende juristen af

En toch geloof ik het echt: de advocaat of jurist die de uitdaging aanneemt en vlotter gaat schrijven en zichzelf op een onderscheidende manier neerzet (of verkoopt), wordt er beter van. Zijn cliënten begrijpen hem namelijk beter en snappen dus ook beter wat hij voor ze doet. En prospects komen daar ook op af. Als vliegen op stroop. Vraag het maar aan Meester Leonie, Jeroen Dallinga, Flip Schreurs, Charlottes Law, of Wim Anker, om maar een paar voorbeelden te noemen van vlot communicerende juristen.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken