Vijf tips voor een goede blogpost

 in Blog

Als ik advocaten help met hun tekst voor de site, blog of (nieuws)brief, haal ik vrijwel ongezien altijd de laatste alinea naar boven. Die is te herkennen aan de tussenkop ‘conclusie’. Daarmee help ik wellicht een langzaam, voorzichtig en genuanceerd opgebouwd betoog om zeep, maar bewijs ik de lezer een enorme dienst. Die weet namelijk waarom hij het verhaal gaat lezen, heeft de conclusie al op zak en kan rustig verder lezen en eruit halen wat hij graag nog meer wil weten. Deze en vier andere tips voor een goede blogpost gaf ik laatst mee aan een advocatenkantoor.

1. Kom snel to the point: zet de conclusie al in de eerste zin

Een goede blogpost valt met de deur in huis. De lezer haakt onherroepelijk af als je te lang wacht met het maken van je punt. Wellicht is dat in de rechtszaal anders en bouw je je pleitnota wel op naar een verre conclusie, maar ik geloof dat ook de rechter graag direct wil weten waar je verhaal heengaat. En die notitie die je je cliënt hebt beloofd wordt ook erg gewaardeerd als je direct vertelt waar het op staat.

2. Hou het kort en focus op 1 onderwerp: maximaal 500 woorden, minder mag ook

Een bekende journalistensmoes: ik had geen tijd om een kort stuk te schrijven. Dat is namelijk veel moeilijker dan eindeloos woorden achter elkaar te zetten. In een kort stuk moet je kiezen, schrappen, je darlings killen en de zijwegen bewaren voor een volgende blogpost. Dat kost jou tijd, maar je bespaart je lezer er een hoop tijd mee. En voor wie schrijf je nou?

3. Schrijf toegankelijk: korte zinnen, vermijd ambtelijke taal en juridisch jargon

Het gebeurt nog veel te vaak dat een advocaat zich verschuilt achter zijn vaktaal. Die wil niemand lezen, zelfs geen andere advocaat of bedrijfsjurist. Echt niet. En bijzinnen, dubbele ontkenningen, al te veel nuances ook niet. Althans, niet op een weblog, maar eigenlijk ook niet in een notitie, brief en zeker niet in een mailtje.

4. Geef praktisch advies: los een (mogelijk) probleem van je lezer op

Waar ligt je cliënt van wakker? Kun je een verhaal schrijven en een onderwerp kiezen dat hem echt verder helpt? Je krijgt er eeuwige dank voor terug als je dat probeert. Lijstjes met tips doen het goed, die worden ook vaak doorgestuurd via sociale media.

5. Just do it: begin gelijk met schrijven

Een advocaat is gewend eerst heel veel informatie te zoeken, zich in te graven in vakliteratuur en dan uiteindelijk te gaan schrijven. Voor een blogpost is dat de dood in de pot. Als je over iets schrijft dat heel dichtbij je ligt, waar je dagelijks mee bezig bent, dan kan je dat in een half uur. Daarna kun je nog aanvullende informatie zoeken en checken of het precies klopt wat je uit je hoofd opschreef. Binnen een uur heb je zo een goede blogpost.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken