Vergelijkingssites gaan doorbreken in advocatuur
Nu het provisieverbod is opgeheven, mogen advocaten betalen voor een lead. Tot voor kort was dat niet zo. Je mocht als advocaat eigenlijk gewoon geen online marketing bedrijven met hulp van vergelijkingssites. Voor Advocatie schreef ik er een artikel over in een nieuwe serie.
Vergelijkingssites heel normaal in andere sectoren
Vergelijkingssites zijn in andere sectoren al heel normaal: waar zouden we zijn zonder Booking.com, Thuisbezorgd en Independer? De Orde hield het lang tegen, omdat een advocaat niet onafhankelijk zijn werk zou doen als hij betaalt voor een opdracht. Onafhankelijkheid is een groot goed, maar volgens mij bepaalt de vergelijkingssite toch niet wat de ontvangende partij doet? Niks aan de hand, lijkt me. Is deze vorm van online marketing de heilige graal voor advocaten? Ik denk het niet, maar het kan een goede manier zijn om nieuwe cliënten te werven.
Provisieverbod opgeheven na klacht bij ACM
Wat in andere landen gebruikelijk is, hield de NOvA in Nederland lang tegen: betalen voor een cliënt die je als advocaat via een andere website kreeg. Het was Jan Hein Strop van de website LegalDutch een doorn in het oog, want het betekende in feite de doodsteek voor zijn site. Voor De Advocatenwijzer was het dat ook bijna en vergelijkingssite Leggle viel recent om, vlak voordat de ACM vrij baan gaf voor de leadvergoeding. Of dat alleen aan het provisieverbod lag, durf ik niet te beweren, maar het heeft deze site van DAS niet geholpen. Een klacht van Strop bij de ACM leidde uiteindelijk tot het opheffen van het provisieverbod.
Lexoo werkt in UK al langer als vergelijkingssite
Daniel van Binsbergen, een voormalig Nederlandse advocaat, startte een aantal jaar geleden in de UK de website Lexoo, een vergelijkingssite. Ik schreef er vier jaar geleden al over, en voorspelde toen dat het niet lang zou duren voordat dit soort sites ook in ons land zouden doorbreken. Zijn site heeft het vertrouwen van investeerders (en gebruikers), hij haalde recent 4,4 miljoen dollar op voor nieuwe investeringen. Andere markt, andere bedragen, maar dit geeft toch zeker de potentie aan van investeringssites in de advocatuur. Ook Googles initiatief Rocketlawyer laat zien dat dit soort sites niet meer weg te denken zijn in het internationale juridische landschap.
Advocaat kan zich richten op zijn juridische werk
Voor mijn artikel op Advocatie vroeg ik Van Binsbergen in hoeverre er een (groeiende) behoefte is aan vergelijkingssites. ‘In de UK zijn we al 4 jaar bezig en hebben tienduizenden bedrijven geholpen met het vinden van de juiste ‘solicitor’ zonder dat de problemen waar men bang voor was in Nederland, zich hebben voorgedaan. Het werkt dus ook prima voor de juridische markt.’ Het voordeel is dat een als advocaat zich voor 100% kan richten op waar hij waarde toevoegt, het geven van juridisch advies, vertelt Van Binsbergen ook. De site werkt niet alleen voor MKB-klanten, voegde hij eraan toe: ‘Het merendeel van het werk op het platform is nu afkomstig van ‘in-house legal teams’ van grotere bedrijven. Dat gaat via Lexoo naar gespecialiseerde boutiques, die via het platform samen kunnen werken op grotere klussen.’
LegalDutch en De Advocatenwijzer komen eraan
Een Lexoo voor de Nederlandse markt lijkt een kwestie van tijd. Ze zijn er al, maar moeten na de uitspraak van de ACM weer hard aan de slag. Lees in mijn verhaal in Advocatie hoe Nederlandse initiatieven als LegalDutch en De Advocatenwijzer zich klaarmaken om de advocaten in ons land te gaan bedienen. Er zijn meer van dit soort sites, ik ben benieuwd wie er als eerste echt doorpakt.