The end of lawyers? Niet in Tilburg en Leiden

 in Blog

Robotlawyers zijn het bepaald niet, de nieuwe juristen die worden opgeleid in Leiden en Tilburg. Maar ze snappen wel veel meer van programmeren en kunnen het zelf ook. Blockchain, data science, big data en ondernemerschap zijn er geen besmette termen.

Periode na the end of lawyers

‘We laten hackers en systeemarchitecten samenwerken met juristen en economen om nieuwe kruisverbanden te creëren’, vertelt oud-advocaat Koen van Holten, die nu in Tilburg universitair coördinator en onderzoeker Data Science is. ‘Wij gaan onderwijs opzetten rond de thema’s legal tech en juridisch ondernemerschap’, schetst de Leidse opleidingsdirecteur René Orij. Hun opleidingen stomen juristen klaar voor de periode na ‘the end of lawyers’.

Data science in elke juridische opleiding

Voor een artikel voor het Advocatenblad over de nieuwe vormen van opleiden sprak ik ontzettend ambitieuze universitair docenten in Leiden en Tilburg. De Engelsman Richard Susskind voorspelde ‘the end of lawyers’ al in 2008, en als juristen niet gaan samenwerken met informatici en wiskundigen, kan dat wel eens snel bewaarheid worden, denken ze in Tilburg. Door samen te gaan werken met de technici van de Eindhovense universiteit wil Tilburg alle invalshoeken bekijken van ‘big data’. ‘Het levert een nieuw soort wetenschapper op die op grond van data science werkt’, vertelt Van Holten. ‘Kijk naar de blockchain technologie, als je begrijpt wat blockchain doet, kun je zien welke problemen in de maatschappij je met die technologie kunt oplossen. Wij leiden mensen op om dat soort technologieën te gebruiken. Zij lossen in 1 of 2 dagen problemen op, die voorheen niet op te lossen waren.’

Rechten is programmeren

In Leiden zetten ze in op ondernemerschap en programmeren. ‘Rechten is programmeren, veel kennis die ik tijdens mijn bachelors heb opgedaan kan in de toekomst eenvoudig in slimme software worden gevat, dit betekent dat juridische opleidingen sterk moeten innoveren’, vertelt student Jurian Lock in het artikel. Zijn opleidingsdirecteur Orij denkt er net zo over, hij wil de Leidse studenten dingen meegeven die ze nodig hebben voor de toekomstige juridische wereld. Hard nodig, vindt hij. ‘We doen eigenlijk al sinds 1575 hetzelfde. Veel juridisch werk is symptoombestrijding. Juristen moeten echt leren hoe het zakendoen werkt, en daarop inspelen. Een ondernemer heeft transferable skills, hij heeft geleerd hoe hij kansen moet zien.’

Lees hier het artikel over het nieuwe leren van Sabine Droogleever Fortuyn: Van jiujitsu-jurist tot allround adviseur: het nieuwe leren (met in de kaders mijn bijdragen uit Tilburg en Leiden) in het Advocatenblad van september 2016.

 

 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken