Sociaal advocaat: hard werken, weinig verdienen

 in Blog

Recent gaf sociaal advocaat Eric Fischer uit Haarlem het op: het is voor hem niet langer rendabel om een praktijk te voeren op basis van toevoegingen. En bedankt Fred Teeven. Ik wandelde voor het Advocatenblad door de Pijp met Tomas Weterings, ook zo’n bevlogen type. Mooie vent, met principes en zijn hart op de goede plaats. Daar zouden er meer van moeten zijn.

Toevoegingen

Het lijkt inmiddels bijna dom, een advocatenpraktijk voeren op basis van toevoegingen. En als je voor het grote geld gaat, is het dat ook. Maar er zijn ook advocaten die het niet voor het geld doen en die genoegen nemen met een modaal salaris. Gelukkig maar, voor de mensen die zich geen cent kunnen veroorloven bij het halen van hun recht. Zoals degene van wie de uitkering gekort wordt om onduidelijke redenen, of mensen die zich niet kunnen herenigen met hun familie uit het buitenland. Gelukkig voor de rechtstaat, die alleen maar kan bestaan bij de gratie van brede toegang tot het recht. Gelukkig is dat zeker ook voor al die mensen die hun recht willen halen tegenover de overheid, verhuurder, werkgever of wie dan ook met meer macht en geld dan zij.

Sociaal advocaat

Ik vind het indrukwekkend om te zien hoe deze sociaal advocaat Tomas Weterings in zijn vak staat en waarom hij meer dan eens de eigen bijdrage voor zijn cliënten uit eigen zak betaalt. Gewoon, omdat hij in hun zaak gelooft. En dat betekent dat hij hard werkt, naar verhouding weinig verdient, maar er wel voor zorgt dat mensen die in hun recht denken te staan, dat recht ook kunnen halen.

Bezuinigen op rechtsbijstand

Tijdens mijn wandeling met Tomas Weterings ging het vaak over de bezuinigingen op de rechtsbijstand. Eerlijk gezegd heb ik ook wel eens over gedacht dat de getroffen advocaten zeuren, niet innovatief zijn, noch ondernemend. Maar dat neem ik terug. Volgens mij vechten zij maar zelden voor hun eigen portemonnee, en veel vaker echt voor het behoud van grondrechten voor degenen die dat het hardst nodig hebben. Voor de basale toegang tot het recht die in een vreselijk rijk land als het onze toch gewoon ruimhartig gefinancierd zou moeten worden. Ja dat kost geld, maar dat is het meer dan waard.

Interview Tomas Weterings

Het hele interview is gepubliceerd in het Advocatenblad van mei 2014. Lees hier het interview met Tomas Weterings.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken