Slenteren door een Tilburgs dwaalgebied
Wandelend door een officieel dwaalgebied, liet advocaat Wouter Dammers mij zijn Tilburg zien, het ‘Berlijn van Brabant’. Intussen interviewde ik hem voor het Advocatenblad, onder andere over de nieuwe privacywetgeving.
Het rauwe en hippe van Berlijn
Eerlijk gezegd had ik nooit veel met Tilburg en vond ik het centrum altijd maar een ratjetoe van bij elkaar gegooide gebouwen waar geen architect serieus naar om had gekeken. Maar als ‘deeltijdslenteraar’ waardeer ik die stad na het Frisse neus-interview met advocaat Wouter Dammers een stuk meer. Zoals Dammers het zegt: ‘In deze stad heerst de werkmentaliteit van Rotterdammers en het rauwe en hippe van Berlijn’. De spoorzone achter het verbouwde en verbeterde station ondersteunt die stelling. Rauw, hip, mooi aan het worden, en het ademt vernieuwing. Ik hou van die oude industriële gebieden die een nieuwe bestemming krijgen.

Selfie met Wouter Dammers (r) in Tilburgs Dwaalgebied
Gedachten dwalen af
En helemaal leuk, in het oude centrum van Tilburg is een heus ‘dwaalgebied’. Op de site wordt het zo aangeprezen: ‘Gedachten dwalen af. Linksaf, rechtsaf of rechtsomkeert; een wandeling door het dwaalgebied ontaardt automatisch in een ontdekkingstocht. En daar hoef je geen geoefende speurneus voor te zijn, want nergens in Tilburg is het leuker verdwalen dan hier.’ Het sluit helemaal aan bij het doel van mijn slenterinterviews: gedachten die afdwalen leiden tot een schijnbaar ongestructureerd gesprek dat stiekem veel dieper gaat dan menig ander gesprek, juist door de achteloze vragen en de vrije manier van praten.
Nieuwe privacyregels
Het gesprek met IT-advocaat Wouter Dammers ging onder andere over de nieuwe privacyregels. Hij is niet zozeer kritisch over de nieuwe privacywetgeving, die vindt hij wel goed in elkaar zitten, als wel over advocaten die de zaak opkloppen. In het interview in het Advocateblad relativeert hij de drukte die erover gemaakt wordt: ‘De AVG is helemaal niet zo spannend. Iedereen doet er moeilijk over, maar dat is niet terecht. Die nieuwe regels zijn logisch, je wordt geacht een behoorlijke bedrijfsvoering te hebben met data van je klanten. Bedrijven die er een beetje redelijk bij nadenken, zitten best gauw goed. In principe is het simpel. Als je persoonsgegevens gaat verwerken, moet je daar een doeleinde aan koppelen, en als je een gerechtvaardigde grondslag voor het gebruik van die gegevens documenteert, mag er veel meer dan je denkt.’ En, voegt Dammers eraan toe, advocaten maken hun klanten er onnodig bang voor.