Seinfeld doet ook Frisse neus interviews

 in Blog

Seinfeld en Obama halen frisse neusWat leuk zeg: comedian Jerry Seinfeld houdt (ook) Frisse Neus-interviews. Ik kom er pas in het zevende seizoen achter, dus ik heb nog heel veel afleveringen in te halen van Comedians in cars getting coffee. Seinfeld neemt zijn geïnterviewde mee op pad in een klassieke auto en een strak gemonteerde versie van zo’n uitstapje wordt online gezet. Deze opzet levert prachtig gefilmde losse, grappige en goede interviews op, met als topper zijn gesprek met Obama.

Frisse Neus interviews zijn meer spontane gesprekken

De vergelijking gaat natuurlijk nauwelijks op (ik zou willen dat ik een fractie van Seinfelds humor had), maar het idee erachter is hetzelfde als achter mijn Frisse Neus-interviews: de ‘slenter’vorm leidt tot meer spontane gesprekken. Elke maand interview ik een advocaat voor de serie Frisse neus in het Advocatenblad. We gaan wandelen omdat ik erin geloof dat dat tot een ander, beter, losser gesprek leidt dan wanneer we tegenover elkaar zitten in een kantoorpand. Ik geloof dat advocaten (en ook andere experts die veel binnen zitten) het nodig hebben om anders, vernieuwend, naar de ontwikkeling van hun vak te kijken. Door naar buiten te gaan, komt er letterlijk en figuurlijk frisse lucht binnen.

Van de hak op de tak

De ervaring na een heel aantal Frisse Neus-interviews met advocaten leert dat het inderdaad stuk voor stuk leuke gesprekken worden. We praten over van alles, verwonderen ons over dingen die we onderweg tegenkomen en hebben intussen een schijnbaar ongestructureerd gesprek. Regelmatig merkt een advocaat op dat hij (of zij) benieuwd is wat ik van dit hak op de tak-gesprek ga maken. Dat is het moment waarop ik weet dat ze de regie even hebben losgelaten. De controlefreak die een beetje in iedere advocaat zit, is dan even om de tuin geleid. En dat is natuurlijk precies de bedoeling. Zo komt de mens achter de professional tevoorschijn en die wil ik graag portretteren.

Just tell him you’re the president

In Seinfelds geweldige serie praat de geïnterviewde geheel vrijuit, van de hak op de tak. Dat komt natuurlijk door Seinfelds grappige vragen en ontwapenende humor, maar ook door de vorm van de interviews. Ze rijden in een prachtige klassieke auto, drinken koffie in een barretje, kletsen wat op straat en intussen hebben ze er zichtbaar plezier in. Ik heb ze nog lang niet allemaal gezien, maar kan nu al zeggen dat een van de favoriete afleveringen die met Barack Obama is. Het zal misschien vooraf bedacht zijn, maar ik moet hard lachen als Obama de poorten van het Witte Huis niet uit mag rijden van de bewakers, en Seinfeld adviseert: ‘Just tell him you’re the president’. Grappig, ontwapenend en spontaan.

Zin in een inspirerende wandeling?

Zo leuk als met Seinfeld wordt het niet, maar ik lever je er wel een mooi geschreven interview en profiel voor je site bij!

Zie mijn aanbod 'Inspiratie in een dag(deel)
Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken