Robotadvocaat van vlees en bloed

 in Blog

Waar gaat de advocatuur heen? Neemt Legaltech het over? The end of lawyers wordt al een tijdje voorspeld, maar het aantal advocaten neemt alleen maar toe en de samenleving juridificeert. Ik wandelde voor het Advocatenblad met een advocaat die hier middenin zit. Een robotadvocaat van vlees en bloed.

Toevoegingspraktijk is kwetsbaar

Dirk Lof is een eenpitter in Nieuw-Vennep, onder de rook van Schiphol. Geen inspirerende omgeving, geen topkantoor, en ook geen wilde groeiambities, wel erg betrokken bij zijn cliënten. Ik zou hem inschakelen als ik een gevalletje arbeids-, familie-, of strafrecht had. Maar zijn praktijk was wel kwetsbaar, want veel toevoegingen. Dus bedacht Lof een list.

Advocatenrobots

De list van Lof? Als voormalig KLM-steward heeft hij een bijzondere interesse voor de luchtvaart, en bij het zoeken naar een vaste opdrachtgever kwam hij in contact met AirHelp, een organisatie die claims voor vluchtvertragingen indient namens passagiers. Zij hebben hun hele proces geautomatiseerd. Lof noemt het advocatenrobots: met slimme IT-programma’s worden alle vluchtvertragingen in de gaten gehouden, klanten kunnen via de site heel makkelijk hun claim indienen. Lof is sinds een jaar de vaste advocaat van AirHelp.

Honderden zaken per maand

Wat doet een advocaat met die geautomatiseerde flightclaims dan? Lof is er voor de moeilijkere gevallen. Als een luchtvaartmaatschappij de vertraging niet wil vergoeden komt hij in actie, als hij er tenminste een gat in ziet. Want als advocaat beslist hij wel zelf of hij denkt dat de passagier een zaak heeft en of hij een dagvaarding indient. Honderden zaken per maand gaan er over zijn bureau, hij procedeert tegen grote kantoren die de luchtvaartmaatschappijen inschakelen.

Niet de trusted advisor

Lof heeft zo, naast de inzakkende inkomsten uit toevoegingen, een lucratieve praktijk als robotadvocaat ontwikkeld. Hij werkt intensief samen met software developers van AirHelp in Polen en met andere AirHelp-advocaten uit heel Europa. Ik vind de manier waarop Lof zijn werk doet een goed voorbeeld van hoe het vak zich kan ontwikkelen. Lof is niet de trusted advisor die vrijwel elke advocaat wil zijn voor zijn cliënten. Toch vervult hij een goede rol als advocaat, door de Europese regels toe te passen die de luchtvaartmaatschappijen dwingen klantvriendelijk te zijn. Hij vult de door software uitgebrachte flightclaims aan met zijn kennis en kunde. AirHelp is een robotadvocaat, maar die kan niet zonder een advocaat van vlees en bloed.

Wil je het hele interview uit het Advocatenblad lezen?

Dirk Lof over zijn werk als Robotadvocaat, in het Addvocatenblad van april 2019

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken