Recruitment in advocatuur: vechten om talent
Recruitment: mij is het nooit overkomen toen ik studeerde. Maar ik troost me met de gedachte dat ik geen uitgesproken topstudent was en bovendien afstudeerde in het niet erg sexy staats- en bestuursrecht. Om de toppers in de meer gewilde studierichtingen, met relevante bijbanen, hoge cijfers en een actief studentenleven wordt wel gevochten. Hoe werft de advocatuur?
Luxe business course
Tijdens het schrijven van een artikel over recruitment in advocatuur in het Advocatenblad van oktober 2014 viel het me op hoeveel geld en moeite er gedaan wordt voor het binnenhalen van die beste tien procent studenten. Precieze bedragen noemt niemand, maar het mag wat kosten, kijk alleen al naar de luxe business courses. De echte toppers worden daarin een paar dagen ondergedompeld in het kantoor, krijgen interessante cases om op te lossen en vliegen naar Parijs, London of nog wat verder weg om in een luxe omgeving verslag te doen van hun ervaringen. De populairste werkgever in de advocatuur, De Brauw Blackstone Westbroek, laat studenten zelf kiezen waar ze heen willen.
Flitsende Inhousedagen en stages
Iets bescheidener zijn de inhouse dagen en stages die vrijwel alle kantoren aanbieden. Maar ook dan wordt er veel aan gedaan om studenten te overtuigen van het feit dat dit toch echt het beste kantoor is om voor te kiezen. Voor mijzelf was een studentstage overigens de reden om geen advocaat te willen worden. Erg nuttig dus, want ik kreeg een goed beeld van het werk, kreeg ook veel bewondering voor de advocaten die ik leerde kennen, maar bedacht dat ik daar persoonlijk niet blij van zou worden.
Hippe recruitmentsites
De meeste grote kantoren hebben prachtige recruitmentsites, speciale websites die los staan van de corporate site, en maar een doel hebben: een mooi beeld schetsen van hoe het is om er te werken. Die sites zijn zonder uitzondering een stuk mooier, wervender en informeler dan hun grote broers. In dat woud van websites springt die van Houthoff Buruma eruit. Hier kunnen studenten de procedures bij de zeven grote(re) kantoren met elkaar vergelijken. Die recruitmentsites kunnen wat mij betreft overigens als voorbeeld dienen voor de corporate websites. Kijk maar eens op die hippe recruitmentsites: werken bij Nauta, Stibbe, Houthoff Buruma, De Brauw, AKD, Boekel, Loyens & Loeff, Allen & Overy, Baker, Pels Rijcken, Clifford Chance.
Maar: klopt het beeld wel?
Hoe mooi het volgens recruiters ook is om te werken in de advocatuur, er komt een dag dat de geworven student echt aan de slag gaat. Ervaart hij dan ook wat hem geschetst is? Of is hem een veel te mooi beeld voorgehouden, en komt hij van een koude kermis thuis? Een van de jonge advocaten die ik sprak voor dit artikel, zei dat ze echt wel in staat zijn om door die mooie buitenkant heen te kijken. Ik hoop het maar, want anders is recruitment een veel te dure hobby.
Lees het hele artikel Vechten om schaars talent uit het Advocatenblad van oktober 2014
Van vrienden en kennissen die zich wel hebben laten verleiden tot de keuze voor een Zuidas(achtig) kantoor, weet ik dat een hoop van hen niet door die mooie plaatjes heen konden kijken. Ze gingen vaak voor de status en het geld. Dachten dat er veel geborreld zou worden en dat het hard werken, maar ook heel gezellig zou zijn. Dat blijkt dan soms vies tegen te vallen. Nog meer werken dan verwacht. Borrels die vooral (sociaal) verplicht zijn, maar helemaal niet perse gezellig.
Ze kozen voor het geschetste plaatje, maar bleken een heel andere functie te krijgen.