Het recht is stuk: onheilspellend filmpje

 in Blog

Rethink Law (US) from Liana Guzman on Vimeo.

De Amerikaanse ‘game changer’ Axiom Law stelt dat law business in haar land kapot is. Deze detacheerder van juristen pleit voor het opnieuw uitvinden van de modellen waarmee juristen hun cliënten bedienen. Ook in Nederland mag die discussie wel wat actiever gevoerd worden.

Big law ligt onder vuur
De grote Nederlandse advocatenkantoren zien hun omzetten langzaam maar zeker teruglopen. Zoals vaak lopen ook hierin de Verenigde Staten een paar jaar op ons voor: daar ligt ‘Big Law’ al langer onder vuur en voelt men de noodzaak tot verandering nog meer dan in Nederland. New York Times-auteur Andrew Ross Sorkin beschrijft overtuigend dat het onzekere tijden zijn voor de grote Amerikaanse firms.

Snel veranderen
Ross Sirkin stelt dat de veranderingen niet snel genoeg kunnen komen: ‘Clients are unhappy, feeling overbilled and underserved. Lawyers are similarly miserable, feeling underpaid and overworked.’ De New York Times-auteur noemt Axiom Law als voorbeeld van een ‘game-changer’. Deze snelgroeiende detacheerder van juristen levert specialisten tegen veel lagere tarieven dan de gevestigde kantoren. Het gecompliceerde werk blijft nog wel bij de grote kantoren liggen, maar door dit soort concurrentie verliezen die veel werk.

Onheilspellend filmpje
Het door Ross Sirkin geroemde Axiom Law preekt voor eigen parochie als het stelt dat ‘law is broken’. Dat is hun stelling op de website RethinkLaw, een door Axiom opgezet discussieplatform over de veranderingen waar het recht voor staat. In een onheilspellend, maar overtuigend filmpje onderbouwen ze hun stelling dat het recht kapot is.

Innovatief denken
Op de RethinkLaw-site staat de missie van deze organisatie: (…) ‘Axiom created RethinkLaw to be an impartial home for innovative thinking and discussion, a place to work out what our industry wants to look like when it grows up. It is our plan to be hands off curators of a much needed discussion, and promoters of innovative thinking, rather than pushing our own agenda.’

Whitepaper Advocatuur & Strategische communicatie
In de Whitepaper Advocatuur & Strategische communicatie gaan Jurist in communicatie en Dartgroup in op de trends in de advocatuur, mede geïnspireerd op het Amerikaanse voorbeeld van Axiom Law. Ook beschrijven ze hoe strategische communicatie een belangrijke rol kan spelen bij de positionering en ontwikkeling van advocatenkantoren en geven ze een stappenplan waarmee een kantoor aan de slag kan. In Nederland is het kantoor dat nu begint met zichzelf opnieuw uitvinden een voorloper in de sector.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken