Podcasts van advocatenkantoren kunnen beter

 in Blog

Don’t try this at home, heb ik vaak gedacht toen ik mezelf twee weekenden lang opsloot voor het luisteren naar podcasts van advocatenkantoren. Gelukkig was het slecht weer. En gelukkig zaten er ook goede podcasts tussen.

Ik geef het hier maar toe: ik kan hard lachen om die gekken van Jackass, die met Jackass Forever weer zo’n serie stunts achter elkaar plakten en uitbrachten als film. Maar hun waarschuwing, don’t try this at home, wil ik ook meegeven aan advocatenkantoren. Die Jackass-stunts zien er soms best makkelijk uit, maar het nadoen heeft desastreuze gevolgen. Iets vergelijkbaars gebeurt er als je een microfoon openzet en twee advocaten met elkaar laat praten over hun vak. Het maken van podcasts lijkt zo makkelijk als je je favoriete podcasts beluistert, maar dat is het echt niet.

Podcasts maken is een vak

Alleen het feit dat de drempel laag ligt, zegt niet dat je er makkelijk overheen moet stappen. Podcasts maken is echt een vak. Ik vind elke vorm van toegankelijk communiceren die een advocatenkantoor onderneemt, enorm waardevol. Maar zonder er een kantoor specifiek uit te lichten: te vaak zijn de gesprekken te (juridisch) ingewikkeld, duurt het te lang voordat men to the point komt (als er al een point is), is de vraag voor wie de podcast gemaakt wordt en wat precies het doel is van de podcast. Het lijkt misschien een open deur, maar het zou echt enorm helpen als de makers zich echt afvragen wat hun luisteraars echt willen weten.

Is er dan niks goed?

Zeker wel, bij de podcasts van de top 50 van Advocatenkantoren zaten voorbeelden waar andere kantoren wellicht iets van kunnen oppikken.

  • Van Benthem & Keulen heeft de tweewekelijkse serie Licht op Legal, waarin in ongeveer een kwartier juridische thema’s worden toegelicht. Erg inhoudelijk, maar zeker ook praktisch, dus direct bruikbaar voor de ondernemers die luisteren.
  • KienhuisHoving heeft de serie Over recht gesproken: wisselend van niveau, omdat steeds verschillende advocaten een aflevering hosten, maar goede variatie in onderwerpen.
  • Houthoff maakte 11 afleveringen in een serie podcasts onder de titel Catch-2020. Korte afleveringen van maximaal 15 minuten, goed geproduceerd, deskundige interviewer die gesprekken voert met interessante, externe gasten. Jammer dat deze serie gestopt is.
  • Zeker het beluisteren waard is de podcast van rechtsbijstandsverzekeraar DAS, dat recent de top 50 van de advocatuur is binnengestapt. Vraag het DAS is een serie enorm praktische, korte podcasts. Kort, to the point, bruikbaar voor de klanten van DAS.

Podcasts advocatenkantoren buiten de top 50

Ook kantoren die niet in de de top 50 staan, hebben zich op de podcast geworpen. Een goed voorbeeld vind ik De Erfrechtadvocaat, een podcast van Advocaten Familie & Erfrecht. Zij schakelen een ervaren interviewer in, presentator Inge Diepman, die duidelijk de touwtjes in handen heeft en voor een vlot gesprek zorgt. Zo komt een juridisch onderwerp tot leven, blijft het goed te doen om ernaar te luisteren en steek je er als luisteraar iets van op.

Nichepodcasts

Of ze precies weten wat hun luisteraars verwachten of niet: het onderwerp is in ieder geval in een keer duidelijk als een niche de basis is van de podcast. Focussen doen ze goed bij Berntsen Mulder Advocaten, met Let’s Talk Letselschade. Ook heel duidelijk: rond de invoering van de nieuwe rechtspositie van ambtenaren maakte Van den Brekel de serie De Nieuwe Ambtenaar. Kantoor voor Bouw- en aanbestedingsrecht Rozemond heeft het over alles wat er speelt in het bouwrecht. Wel zo duidelijk. De Haan Advocaten kiest niet zozeer een onderwerp als niche, maar richt zich vooral op ondernemers, dat is ook de keuze van Van Veen uit Ede, LegalTree en het kleinere WVO advocaten. Als je het beschouwt als werk, zijn ze de moeite waard om naar te luisteren, maar de vraag is of veel luisteraars die moeite willen nemen. Daarvoor zijn de meeste podcasts die ik hoorde toch soms technisch, en vaak inhoudelijk niet goed genoeg gemaakt.

Podcasts van andere juristen

Los van de specifieke podcasts van kantoren, zijn er ook goede voorbeelden van samenwerkende advocaten. Zoals de arbeidsrechtadvocaten die samen de actuele 9 tot 5 Podcast maken, de podcast van het Instituut voor Bouwrecht waarin jurisprudentie wordt besproken door advocaten van verschillende kantoren.
Strafrecht is altijd interessant voor een groter publiek, en de serie Napleiten is inmiddels wel een hit. Journalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra spreken daarin met steeds een andere advocaat over een al afgeronde zaak die hem of haar is bijgebleven. Zeker het beluisteren waard.
Zelf voel ik een (oude) liefde voor het staatsrecht, dus bleef ik wat langer hangen bij Ons goed recht, lange gesprekken over de betekenis van grondrechten, en Radio Rechtsstaat. Die wordt gemaakt door mensenrechtenadvocaten Jelle Klaas en Nienke Venema, die veel aandacht besteden aan het actuele thema van de grondrechten.

Podcast Meesterlijke Gesprekken

Ik ben niet alleen fan, maar ook maker van podcasts: voor de podcastserie Meesterlijke Gesprekken interview ik samen met Marijn Rooymans elke maand iemand uit zijn netwerk (WeLegal). Dat zijn altijd zelfstandige juristen die voor interessante bedrijven werken. Leuke gesprekken, al zeg ik het zelf, over werk, leven, ondernemen en zelfstandigheid. We richten ons in deze gesprekken op andere zelfstandige juristen, of collega’s die die stap overwegen, zodat zij zich hierin herkennen. En we mikken ook op opdrachtgevers, die zo kunnen horen wat die zelfstandige jurist voor ze kan betekenen. Benieuwd wat je ervan vindt!
Voor de liefhebbers: op eigen initiatief maak ik de podcast Morgen begin ik meteen, waarmee ik andere mannen wil inspireren tot een gezonder en fitter leven.

Zal ik je aan een goede podcast helpen?

Ben je advocaat en wil je ook een podcast maken? Neem contact op, ik kan je helpen bij het maken van een goede podcast.

(Een deel van dit artikel verscheen eerder in Advocatie)

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken