Personal branding: niet zonder social media

 in Blog

Nu ook rechters worden aangemoedigd om social media in te zetten, kan de advocatuur echt niet meer achterblijven. Natuurlijk zijn er al veel twitterende en bloggende advocaten, maar er zijn ook nog steeds (veel, grote) kantoren die niet goed weten hoe ze social media kunnen inzetten voor hun (personal) branding.

Grote advocatenkantoren

De rechterlijke macht heeft op Facebook bijna 6000 likes, rechters als @JudgeJoyce en @iRechter hebben vele duizenden volgers op Twitter. Hun ivoren toren staat al een tijdje leeg, zeggen de rechters zelf. Dat veel grote advocatenkantoren zich echter nog steeds achter een marmeren gevel verschuilen, werd recent weer bevestigd voor mij. Een groot advocatenkantoor vroeg me of ik hun advocaten wilde bijpraten over personal branding. Een dankbaar onderwerp, en ik heb er wel ideeën over. Het verhaal moest vooral ook praktisch worden, met concrete tips, zodat ze direct aan de slag konden.

Socialmediabeleid

In een voorgesprek over de presentatie werd mijn enthousiasme flink de kop ingedrukt toen we spraken over social media die advocaten tot hun beschikking hebben om zichzelf met hun expertise in de schijnwerpers te zetten. LinkedIn, om te beginnen, snel gevolgd door Twitter, een eigen blogje, Facebook: je bent je eigen uitgever. Nee, over sociale media moest ik het liever niet hebben. Daar waren ze nog niet aan toe, want er was nog geen socialmediabeleid.

Langs het bestuur

Ik stelde voor haast te maken met dat beleid en bood mijn diensten aan bij het opschrijven ervan. De presentatie over personal branding kon dan een mooie aftrap van dat nieuwe beleid zijn. Nee, dat zou niet lukken, want het beleidsplan was nog niet klaar en het moest ook langs het bestuur. Dus Twitter is nog steeds verboden bij dit kantoor, tenzij op persoonlijke titel, bloggen mag over slechts een specifiek onderwerp en je LinkedIn-profiel wordt eerst gecontroleerd door de afdeling marketing, communicatie en business development.

Personal branding

Ik hoorde al eerder iemand van een groot kantoor zeggen dat hun advocaten echt niet mogen twitteren. Daar kunnen advocaten niet mee omgaan, ze kunnen het kantoorbelang er ernstig mee schaden, was het argument. Intussen sluiten diezelfde advocaten wel miljoenendeals en adviseren ze cliënten over de meest ingrijpende zaken in hun leven. Dat doen ze gepassioneerd, bevlogen en met erg veel inzet. Als ze ook maar een beetje van die bevlogenheid terug laten komen in blogs, tweets, posts of vlogs desnoods, hebben ze mij helemaal niet nodig bij hun personal branding. Dan kunnen ze dat heel goed zelf.

Publiceren kun je leren

Natuurlijk zijn er meer media dan de sociale om je te profileren als expert en kun je ook via vakbladen, radio, tv, kranten en tijdschriften een personal brand opbouwen. Ik schreef daar het verhaal Publiceren kun je leren over voor het Advocatenblad. Maar zonder de inzet van social media, werkt het een stuk minder effectief.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken