Overeenkomsten online: een overzicht

 in Blog

De advocaat krijgt concurrentie uit onverwachte hoek, zijn eigen cliënten. Veel van het werk dat ooit als maatwerk werd verkocht, blijken consumenten zelf te kunnen. Op internet wemelt het van de overeenkomsten die ze voor weinig (of niets) kunnen gebruiken. Wat moet de advocaat dan nog? Word de bouwmarkt die cliënten goed gereedschap levert, of de vakman die ze echt nog nodig hebben.

Overeenkomsten online Jurist in communicatieVoor het Advocatenblad van december 2014 maakte ik een overzicht van sites met overeenkomsten die cliënten van advocaten kunnen gebruiken. Het overzicht is vast niet uitputtend, want er komen bijna dagelijks nieuwe initiatieven bij. Het gaat vooral om de onderkant van de markt, toch zo’n 10 procent van het advocatenwerk, schat Pablo van Klinken van www.doehetzelfnotaris.nl en www.legal.nl. De meeste advocaten hebben geen goed antwoord op deze ontwikkeling, al zijn er al wel een paar die ook online gaan met hun overeenkomsten.

Overeenkomsten online

Advocaat Philip de Roos biedt overeenkomsten aan met www.legalloyd.nl, een site waar hij al veel geld in heeft zitten (naar eigen zeggen zo’n 3 ton; wat me veel lijkt), maar waar hij dan ook veel van verwacht. Het is volgens De Roos een onzekere investering in zijn pensioen. Een ander initiatief is www.contractenkantoor.nl van Omnius Advocaten. Maar ook het Juridisch Loket of de rechtsbijstandverzekeraars bieden steeds meer overeenkomsten online aan.

Standaardcontract

De doe-het-zelftrend krijgt vooral voet aan de grond omdat de advocatuur zichzelf te lang te zeker heeft gewaand van haar unieke positie. Vanuit die zekerheid was vernieuwing of standaardisering van het werk helemaal niet handig voor de advocaat. Je kon beter elke keer opnieuw een overeenkomst maken voor je cliënt en daar een paar honderd euro voor in rekening brengen dan die overeenkomsten voor weinig als standaardcontract weggeven. Maar dat pikken cliënten niet langer, gesteund door het ‘alles transparant makende’ internet zien zij het echt wel wanneer er geen unieke dienst wordt geleverd. En dan betalen ze er dus ook geen unieke bedragen meer voor. Reisbureaus, notarissen en kranten kunnen het al nauwelijks meer navertellen.

Toegevoegde waarde

Wat moet je dan doen als advocaat? Al je kennis en kunde gratis weggeven? Nee, dat lijkt me niet nodig. Concentreer je op de werkzaamheden die wel uniek zijn, waar jouw kantoor echt toegevoegde waarde levert. In de analogie met doe-het-zelven: of je wordt de bouwmarkt die goed klusmateriaal levert waar de consument voor wil betalen, of je wordt die fantastische timmerman, loodgieter, architect of aannemer waar ze niet omheen kunnen en willen.

Lees hier het hele artikel uit het Advocatenblad van december 2014: Cliënten doen het zelf wel.

 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken