Onrust in advocatuur: 10 trends

 in Blog

De advocatuur krijgt het voor de kiezen de komende tijd. In deze sector leek het betrekkelijk rustig, de crisis bleef lang buiten de deur, maar die tijd is voorbij. In de Whitepaper Advocatuur & Strategische communicatie Kennissessie_advocatuur_Whitepaperschetsen Jurist in communicatie en DartGroup een uitweg voor kantoren die op zoek gaan naar nieuwe strategieën. Tien trends waaruit blijkt dat er hevige turbulentie heerst in de advocatuur:

1 Herziening businessmodel 

Projectmanagement, fixed fee afspraken en andere tailormade constructies doen hun intrede. Klanten eisen steeds vaker een voorcalculatie van kosten. Het huidige verdien- of businessmodel, gebaseerd op facturering van bestede uren, is toe aan vernieuwing en zal aangepast moeten worden aan de gewijzigde marktomstandigheden.

2 Prijsonduidelijkheid maakt plaats voor transparantie

Aan de vraagzijde acteert een steeds kritischer wordende klant die over steeds meer (inkoop)kennis beschikt. Hij eist transparantie ten aanzien van prijs en kwaliteit van de dienstverlening en is bereid om zijn lijst van preferred suppliers langer te maken om onderlinge concurrentie te bevorderen. Ook deelt de klant steeds vaker opdrachten op, waarbij de standaardklussen worden ondergebracht bij goedkopere aanbieders.

3 De positie van de Legal Counsel wint aan belang

Ondernemingen laten in toenemende mate werk uitvoeren door de eigen juridische afdeling. Nadrukkelijker dan voorheen wordt gestuurd op een helder ‘make or buy’ beleid. Kritische kennis en vaardigheden worden in huis gehouden of gehaald. Specialistische ondersteuning wordt per geval (scherp) ingekocht. Aanbestedingen verdringen de gun-factor.

4 Van transactiedenken naar relatiedenken

De advocaat ontwikkelt zich tot een gespecialiseerde adviseur die ook meedenkt als er geen transactie of procedure speelt. Hij verdiept zich in het werkveld van de opdrachtgever en anticipeert pro-actief op juridische ontwikkelingen die voor die specifieke sector belangrijk kunnen zijn of worden.

5 Ontwikkeling superspecialisten

Het brede advocatenkantoor bestaat over tien jaar niet meer, althans niet in de top 50 van de Nederlandse advocatuur. Het juridische werkveld heeft zich dusdanig ontwikkeld dat de complexiteit van de (internationale) dienstverlening om superspecialisten vraagt.

6 De klant wordt een steeds kritischer koper

Online ratings van de beste advocaten, vergelijkingssites: ook de prestaties van juridische dienstverleners zijn openbaar. Klanttevredenheidsmonitoring of andere vormen van feedbackmanagement worden dan ook leidend voor het beleid van de kantoren.

7 Net promotor score alleen bij uitzonderlijke prestaties

‘Zou je dit kantoor ook aanbevelen aan collega-ondernemers?’ Om die vraag volmondig met ‘ja’ te beantwoorden, moet de cliënt boven verwachting goed geholpen zijn. Je werk goed doen als juridisch expert is niet voldoende om een positieve net promotor score te krijgen.

8 Exclusieve positie van advocatenkantoor verdwijnt

De gevestigde advocatuur wordt aan de ‘onderkant’ bedreigd door detacheringsbureaus, HBO-juristen en de grote hoeveelheid specialistische kennis die online staat. Daarnaast ontstaat concurrentiedruk door het nog steeds groeiend aantal niche-kantoren. In de top van de markt is sprake van internationals die de Nederlandse markt betreden.

9 Omzetten groeien nauwelijks meer

De huidige crisis is geen gewone crisis. De klassieke schokdempende werking van de insolventie- en arbeidsrechtpraktijk neemt af. Bij een economische opleving zal de wereld er wezenlijk en structureel anders uitzien. De kantoren die zijn meeveranderd, zullen een voorsprong hebben op de rest van de sector.

10 Private equity ziet kansen

De entree van een met private equity gefinancierd Brits kantoor laat zien dat het kan. Of de Nederlandse markt er al rijp voor is, valt te bezien. Maar als private equity fondsen zich in de juridische markt begeven, zal dat de hele markt veranderen.

Meer lezen over deze trends (en hoe erop te antwoorden?) Download de whitepaper Advocatuur & Strategische communicatie

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken