Nieuwe huisstijl en site in zes stappen

 in Blog
Kledingontwerper noemt zijn stijl: Classic with a twist

Inspiratie vond ik o.a. bij Paul Smith, die zijn stijl omschrijft als Classic with a twist

Een blad, site of nieuwe media-project voor een klant is voor mij niets nieuws, maar recent maakte ik voor het eerst deze website voor mijn eigen bureau. Dat vond ik een stuk lastiger, omdat eigen smaak dan een beslissende rol speelt. Bij mij ging dat proces niet volgens een vast projectplan, maar er zat wel logica in en het leidde tot een goed resultaat, al zeg ik het zelf. In deze zes stappen heb ik mijn huisstijl en website ontwikkeld:

1 Begin met de huisstijl, nog voordat je iets aan de site doet
Laat de huisstijl maken door een professional. Die kunnen onder verschillende namen opereren: grafisch ontwerper, vormgever, designer, art director (dat zijn de hele ambitieuze). Vermeld in de huisstijlopdracht expliciet dat er ook een ontwerp (voor de homepage) van een website bij hoort. En vraag ook logo’s voor LinkedIn, Twitter en Facebook (avatars of ava’s: die kleine vierkante plaatjes waar meestal een foto in staat).

2 Briefing vormgever: neem de tijd voor een goed gesprek
Bij het briefen van een vormgever, vertel je wat je van plan bent met je bedrijf en wat je wilt uitstralen. Als je dat niet goed onder woorden kan brengen, wil ik je graag helpen. Onderbouw je briefing met beelden (die je hebt verzameld als moodboard op Pinterest). Dat hoeven er geen honderden te zijn. Eerder maximaal tien. En vertel over die foto’s wat je er goed aan vindt, welk gevoel ze je geven en wat daarin relevant is voor de uitstraling van je bedrijf. Bij mij was dat onder andere de kreet van Paul Smith: ‘Classic with a twist’.

3 Wat moet de site voor je bedrijf gaan doen?
Het is lastig vooraf te bedenken, maar wel nodig. Bij het briefen van het ontwerp van de homepage moet de vormgever weten welke functies erop moeten. Welke onderdelen heeft het menu, bijvoorbeeld? Kijk naar sites van anderen, wat zijn daar nuttige menu-onderdelen? ‘Nieuws’ staat mooi en actueel, maar aangezien ik echt geen dagelijks nieuws breng en ‘men’ ook niet spontaan mijn site zal opzoeken voor nieuws, heb ik dat toch geschrapt. Daarvoor in de plaats een blog (waar ik ook nieuws onder kan brengen).

4 Correctieronde na de eerste presentatie
Spreek minimaal een correctieronde af, waarin de hele huisstijl nog kan worden veranderd. Kijk na de eerste presentatie van de ontwerpvoorstellen met een paar mensen uit je doelgroep (geen vrienden of geliefden, die zijn niet kritisch genoeg) naar de vormgeving. Je eigen gevoel is leidend, maar kan ook misleidend zijn. Je aanstaande klanten weten vaak heel goed te benoemen of je uitstraling hen aanspreekt. Is het niet goed, dan moet je met goede argumenten terug naar de vormgever en vragen of hij een (geheel) nieuw voorstel maakt. Een goede vormgever kan dat.

5 Huisstijl en ontwerp homepage klaar? Webbouwer kan aan de slag
Als de huisstijl klaar is, kan een webdesigner/webbouwer worden ingeschakeld. Meestal is dat niet de vormgever, al verenigen sommigen die twee vaardigheden wel in zich. De vormgever kan wel de webbouwer begeleiden. Ik heb dat zelf gedaan, om kosten te besparen. De webbouwer kan op basis van het ontwerp van de homepage een website bouwen. Ik heb gewerkt met WordPress. De webbouwer heeft een WordPress-thema gekozen waarop de site gebouwd is. Het is best lastig om te zien hoe uit zo’n kale template een site ontstaat, maar als je een goed ontwerp hebt, kan de bouwer dat ‘namaken’ in een WordPress-thema.

6 Bemoei je er actief mee
Ga een paar keer naast de bouwer zitten (al willen ze dat soms liever niet) en kijk samen wat er al dan niet mogelijk is op de site. Dan snap je de keuzes die worden gemaakt beter en stel je reële eisen aan wat er uiteindelijk uitrolt. Het is belangrijk om knopen door te hakken, maar gelukkig is een website ook nooit af. Dus ook als hij live is, kun je er best nog een keer een flinke verandering in doorvoeren.

Voor het ontwerp van huisstijl en de website heb ik gewerkt met:
– Huisstijl: Greatgraphic Design. Greet Egbers ontwierp de huisstijl.
– Website: Beeldpunt, Jolanda Mulder. Webbouwer die het WordPress-template koos en de site maakte.
– Extra plugins: Hello World Webdesign. Eljany Koppe kon snel de goede plugins vinden en plaatsen in WordPress.

Aanbevolen berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken