Mooie panden, goede advocaten?

 in Blog

Een mooi pand aan een statige (Amsterdamse) gracht of straat is de natuurlijke habitat van een advocatenkantoor. Fijn samen aan de De Lairessestraat, of op de Zuidas. Ik vergelijk het wel met een meubelboulevard: allemaal concurrenten op dezelfde vierkante kilometer. Kan dat niet anders? Zeker.

Op een kluitje

Van oudsher zaten advocaten op een kluitje in de buurt van de gerechtshoven of rechtbanken. In vroeger tijden was dat wel logisch. Maar inmiddels is het Amsterdamse Paleis van Justitie naar het IJ verhuisd, en blijven de meeste advocatenkantoren op hun statige en dure locaties in de stad zitten. Ze hoeven het Hof ook niet te volgen, want met het digitaal procederen dat er langzaam maar zeker toch echt aankomt, is afstand geen argument meer. Maar waarom zoeken advocatenkantoren dan niet een wat betaalbaarder locatie? Eentje die vooral ook goed bereikbaar is voor hun cliënten?

Imagoverhogende auto

Zegt de locatie of inrichting van je kantoor iets over hoe goed je bent? En je strak gesneden pak, je imagoverhogende of -bevestigende auto? Als je de Amerikanen moet geloven wel. Als je een mooi kantoor kunt betalen, zal je wel goed zijn in je werk. Ik geloof het niet zo, en hecht persoonlijk helemaal niet aan een statig kantoor. Veel belangrijker vind ik het om, als zelfstandige, een werkplek te delen met inspirerende mensen, op een afzichtelijke locatie, maar tegen lage kosten. En mijn klanten zoek ik op, of ontmoet ik in een koffietentje in de buurt.

Er zijn advocaten die het anders doen

Ze zijn er wel hoor, advocaten die het anders doen. Recent sprak ik een advocaat die zijn kantoor verhuist naar kantorenpark Sloterdijk, buiten de Amsterdamse ring. Dus niet op de Zuidas, niet tussen de andere advocaten, maar midden tussen vele andere ondernemers, allemaal potentiële cliënten. Slim, anders, ondernemend. Niet sexy, want het is geen gracht, laan of as. Wel (iets) betaalbaarder, veel bereikbaarder en efficiënter. En dat moeten zijn cliënten merken.

Strafrechtadvocaten in de Bijlmerbajes

Bij advocaten met slimme locaties moet ik ook denken aan twee bevriende strafrechtadvocaten die besloten hun kantoor te vestigen in de voormalige Bijlmerbajes. Voor sommige cliënten wel confronterend, want die hadden er ooit achter de tralies gezeten. Deze advocaten zetten in op mediation in het strafrecht, dus nu de Bijlmerbajes geen gevangenis meer is, klopt hun alternatieve locatie mooi bij hun nieuwe benadering van het vak. Advocaat Philip de Roos vestigde zijn op innovatie geënte kantoor in het innovatieve Pand Noord in Amsterdam. Logische plek.

Cliënten wandelen niet, advocaten vergelijkend, over de Zuidas

Meubelboulevards zijn nuttig. Ze bieden zoekende klanten de variatie en inspiratie die ze nodig hebben in hun zoektocht naar een mooier interieur. Maar cliënten van advocaten lopen niet over straat, van het ene pand naar het andere, om advocatendiensten- en tarieven te vergelijken. Dat doen ze online, of via-via. Het enige argument voor de Zuidas is wellicht de nabijheid van trustagency’s of de financiële instellingen die daar gevestigd zijn, vaak grote klanten. Ook die willen graag een betaalbare, efficiënte advocaat. Dus waarom zouden advocaten dan nog bij elkaar gaan zitten op de duurste locaties van de stad? Wees creatief, zoek een locatie die bij het kantoor past en die efficiënt is.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken