Merkdenken in advocatuur blijkt niet uit naam van kantoor

 in Blog

Is een advocatenkantoor een merk? Ik zou zeggen van wel. Zijn alle advocaten zich bewust van de kracht van een goed opgebouwd en regelmatig onderhouden merk? Lijkt me niet. Een sterk merk heeft onder andere een onderscheidende naam. Daar gaat het nog wel eens mis in de brainstorm.

Advocatenkantoor als merk Jurist in communicatieAan een merk moet je werken

Het Engelse branding is een werkwoord, aan een merk moet je werken. Dat doen advocaten nog te weinig en daarmee laten ze veel marketingkracht liggen. Zonde. Voor het Advocatenblad dook in de eigenaardige gewoonte van advocatenkantoren om de namen van een aantal partners in het marmer te hakken en daarmee hun kantoor te profileren met een naam die geen enkele leek de eerste keer onthoudt. Die hardnekkige gewoonte hoort erg bij de advocatuur, dus wat maak ik me druk? Ik denk dat je met je tijd mee moet, ook als advocatenkantoor en dat je moet zorgen voor een onderscheidende positionering. Daar hoort een onderscheidende naam bij.

Probeer een originele naam te verzinnen

Een herkenbare naam springt eruit, zegt iets over waar je voor staat als kantoor, of wat je doet. En met een naam die niet vastzit aan een partner, kun je het kantoor ook overdragen als je je toga aan de wilgen hangt. Natuurlijk, ook De Brauw, Nauta, De Nerée en al die andere namen van voormalige partners van Amsterdamse Zuidas-kantoren staan als een huis. En toch, als je nu een nieuw kantoor begint en zegt dat je het anders doet dan de gevestigde orde, probeer dan ook een originele naam te verzinnen.

Fantasienamen spreken meer tot de verbeelding

In het artikel Voorname namen kijk ik met Hans Prummel van De Naamafdeling naar de namen van advocatenkantoren. Prummel is kritisch op afkortingen (AKD, HVG), maar ook op eigennamen. Fantasienamen als Labré, Vondst, Solv en Lawfox spreken dan een stuk meer tot de verbeelding. Advocaat Koos Weijers vindt het maar niks, zijn achternaam komt voor in twee kantoornamen, zijn nieuwe kantoor, Weijers Ettema advocaten, en het kantoor dat hij eerder oprichtte en verliet, SørensenWeijers & Co. Hij vindt fantasienamen een modegril. Ik weet dat veel advocaten er zo over denken. Ook merkdenken, marketing en sociale media vinden ze vaak nog modieus gedoe. Ik hoop voor hen dat ze gelijk hebben, maar durf te stellen dat ze dit over tien jaar niet meer kunnen navertellen.

Meer lezen?

Lees hier het artikel ‘Voorname namen’ uit het Advocatenblad van juli 2015, waarin Hans Prummel goede tips geeft voor kantoren die nadenken over een nieuwe naam.

 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken