Maarten Letschert kritisch in Advocatenblad

 in Blog

Advocaat Maarten Letschert begon ambitieus aan een klus als bestuursvoorzitter van het Brabantse Holla Advocaten. ‘Moe en cynisch’ geworden trad hij 4,5 jaar later af. Hij vertelde er over tijdens een interview dat ik met hem hield voor het Advocatenblad, in de serie Frisse neus.

Ondernemerschap in advocatuur

Tijdens de wandeling over een prachtig landgoed op de grens van Boxtel en Vught, was Letschert erg kritisch op de advocatuur en op zijn huidige kantoor. Hij vindt de meeste advocaten weinig ondernemend, ze houden er ouderwetse gewoontes als kantoorkosten en voorschotnota’s op na, organiseren zich in een inefficiënt partnermodel en kunnen zich slecht inleven in hun klanten. Hij keek ook wel kritisch naar zijn eigen functioneren (‘ja, misschien wilde ik te veel en te snel’), maar zag vooral veel verbeterpunten voor zijn vakgenoten, als het gaat om de ontwikkeling van ondernemerschap in de advocatuur.

Minder beslissers

Zijn pogingen om zaken structureel te veranderen waren een constant gevecht tussen daadkracht en draagvlak, zei hij zelf. Niet verwonderlijk dat hij pleit voor een kantoor met minder beslissers. Dan kun je indien nodig snel de koers bijstellen. En dat is volgens Maarten Letschert hard nodig voor veel advocatenkantoren. Toen ik hem het verhaal ter goedkeuring mailde, was ik benieuwd of hij, al teruglezend, zijn kritische woorden zou handhaven en of het verhaal overeind zou blijven. Dat was zeker het geval. Na verschijning van het interview sprak ik Letschert nog even, omdat ik benieuwd was naar de reacties. Daar waren zeker ook kritische reacties bij, en dat was te verwachten. Ik ben benieuwd naar het vervolg van zijn carrière en hoop dat hij snel een nieuwe manier vindt om zijn ambitieuze ideeën voor de advocatuur te verwezenlijken.

Lees hier het interview met Maarten Letschert in het Advocatenblad van april 2014 (pdf)

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken