Khalid Kasem: advocaat met vele ambities

 in Blog

De Amsterdamse advocaat Khalid Kasem komt tijd te kort voor al zijn ambities. Hij heeft sinds een paar jaar zijn eigen kantoor, Oass & Kasem Advocaten, en houdt er een praktijk op na als leiderschapstrainer. Voor het Advocatenblad wandelde ik met hem door de Amsterdamse Mercatorbuurt.

Begonnen bij Allen & Overy

Een groots plan heeft Khalid Kasem niet, maar sinds hij zijn rechtenstudie afrondde, weet hij goed wat hij wil. Als puber wilde hij niet erg deugen en zakte hij van het VWO af naar de moeder-MAVO. Hij werkte bij een verzekeraar en een bank en ging alsnog naar de universiteit. Toen hij eenmaal de smaak van het studeren te pakken had, ging het rap. Zo begon hij zijn carrière als advocaat bij Allen & Overy. Menig net-afgestudeerde droomt daarvan, maar hij stapte na een jaar op, omdat hij te weinig contact had met de mensen waar hij voor wilde werken. Hij werkte een paar jaar bij het strafrechtkantoor Van Oosten en begon toen voor zichzelf.

‘Er is hoop en perspectief voor jonge Khalids’

Wat drijft hem? ‘Tijdens de lange periode waarin ik van alles deed waar ik niet echt in geloofde, nam ik me voor om alleen nog dingen te doen die passen bij wie ik ben, of wil zijn.’ In zijn praktijk als advocaat is hij vooral bezig met het oplossen van problemen. Als ‘tegengif’, zoals hij zelf zegt, is hij daarnaast leiderschapstrainer in het bedrijfsleven. Ook heeft hij met een paar hoogopgeleide Marokkanen het Moroccan Dutch Leadership Institute opgericht, waarmee ze problemen van de Marokkaanse gemeenschap analyseren. ‘Zo wil ik de jonge Khalids die nu opgroeien in achterstandswijken laten zien dat er hoop en perspectief is, ook als het tegenzit. Ze moeten gaan geloven dat ze meer kunnen bereiken.’

Betrokken advocaat

De gemeenschapszin die hem als belijdend moslim is bijgebracht, maar ook het grote gezin waar hij uit voortkomt, hebben Kasem zeker tot een betrokken advocaat gemaakt. In zijn verhalen over zijn praktijk komt dat terug, en het blijkt ook uit de nieuwsberichten waarin ik sinds onze wandeling een paar keer zijn naam zag staan. Bijvoorbeeld de zaak waarin hij oud-voetballer en nu horeca-ondernemer Dries Boussata bijstaat in de strijd tegen spooknota’s van vastgoedbazen, haalde de media. Het zou mooi zijn als hij veel jonge Khalids kan inspireren, dan wordt de balie ook langzaam maar zeker een afspiegeling van de maatschappij.

Lees hier het interview met Khalid Kasem in het Advocatenblad van maart 2016.

Ben je ook toe aan een frisse wandeling? Jurist in communicatie gaat graag met je naar buiten. Coaching, inspiratie en brainstorm in een dagdeel, met een mooi verhaal voor op je site als tastbaar resultaat. Boek snel!

 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken