Kennisdelen kun je leren als advocaat
Advocaten vonden kennisdelen ooit een vies woord, zeker als ze het gratis moesten doen. Gelukkig verandert dat. Onder de eigenwijze titel Kennisdelen, zo kan het beter, mocht ik een masterclass geven tijdens het congres Advocatenblad Live op 22 januari. Aan de opkomst te zien, 60 aanwezigen, zijn ook advocaten inmiddels gewend aan het idee dat content marketing nuttig is. Het is voor iedereen weggelegd, want publiceren kun je leren.
Business of law
De video van het Amerikaanse Axiom Law, dat oproept om na te denken over hoe de ‘business of law’ anders moet worden bedreven, ‘re-think law’ was voor veel advocaten in de zaal erg verhelderend. De video vertelt in drie minuten hoe de wereld van juridische dienstverleners de laatste jaren is veranderd. Een antwoord op deze veranderingen geeft Axiom ook niet, maar de oproep om erover na te denken komt zeker aan.
Kennisdelen laat expertise zien
In de online wereld waarin de diensten en tarieven van advocaten perfect vergeleken kunnen worden, is kennisdelen een goede manier om te laten zien waar advocaten goed in zijn. Het laat zien dat ze expert zijn in hun vak, verdiept de relatie met cliënten, leidt tot hogere positie in zoekmachines, en ze kunnen er een nieuw idee mee toetsen. Op termijn leidt het tot grotere zichtbaarheid voor de media.
Advocaat van de week
Een voorbeeld van een advocatenkantoor dat heel consequent kennis deelt, is SOLV advocaten. In de zaal zaten twee advocaten van SOLV, die bevestigden dat elke advocaat van hun kantoor geacht wordt regelmatig een artikel te schrijven voor hun nieuwsbrief, die wekelijks verschijnt. Ze gaven toe dat het soms best moeite kost, ze zijn er zeker een uur per artikel mee bezig. Onderling wisselen ze ook hun resultaten uit, degene die het meestgelezen stuk heeft geschreven, is een soort advocaat van de week, vertelden de advocaten.
Cliënten zoeken online
Advocatenkantoor Dirkzwager is een voorbeeld voor de hele sector. Hun overzicht van hoe en waar ze kennisdelen (al uit 2012) maakte indruk op de zaal. Dus publiceren, bloggen, kennisdelen: ja, het is eng, ja, het kost tijd, maar je hebt als advocaat geen keus, want potentiële cliënten zoeken online. Het is een oude spreuk, maar ik geloof het wel: wie schrijft die blijft. In het Advocatenblad van mei 2014 schreef ik onder de titel Publiceren kun je leren al eerder een verhaal over hoe (ook) advocaten uitgevers kunnen zijn van hun eigen content. Het is makkelijker dan ooit.
Presentatie op Slideshare
Mijn presentatie Publiceren kun je leren staat ook op Slideshare, of hieronder. Hij klinkt echter beter ‘live’: bel/mail me als je erover wilt praten.