Jelle Klaas heeft mooiste juridische baan van Nederland

 in Blog

Advocaat Jelle Klaas is een wereldverbeteraar. Volgens hem heeft hij de mooiste juridische baan die er bestaat, hij combineert de advocatuur met een rol als projectleider van PILP, dat strategisch procedeert over mensenrechten. Mooie man, met een prachtige missie. Ik sprak hem voor het Advocatenblad.

Extreem rechts verbieden

De wereld verbeteren, voor minder ging ik niet, toen ik als tiener koos voor de studie rechten. Die ambitie bleef tot het eind van mijn studie, al wist ik mezelf in het studentenleven goed af te leiden met extra-curriculaire activiteiten op een studentenvereniging. Ik was uiteindelijk dan ook erg trots op mijn scriptie ‘Extreem-rechts met recht verbieden’ en alle aandacht die ik daarvoor kreeg. Een verbod op Janmaats Centrumdemocraten zou de wereld zeker beter maken, dacht ik.

Wereldverbeteren als dagtaak

Met wereldverbeteren schoot het na mijn studie echter niet zo op (en het verdiende niks), dus koos ik eieren voor mijn geld en ging ik schrijven voor mijn vak. Daar ben ik nog steeds heel blij mee, maar als ik nog een keer mocht kiezen, zou ik een voorbeeld nemen aan mensenrechten-advocaat Jelle Klaas. Hij weet zijn bevlogenheid om te zetten in daden en heeft van wereldverbeteren zijn dagtaak gemaakt. Hij doet dat vanuit zijn juridische expertise, als projectleider van het PILP (Public Interest Litigation Project, onderdeel van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten). Het PILP doet aan strategisch procederen. Daarbij gaat het niet meer om het oplossen van het probleem van een cliënt, maar wordt procederen als een instrument ingezet, met de juiste deskundigen en de juiste zorgvuldigheid. Klaas vertelt er alles over in het Advocatenblad van september 2016.

Strategisch procederen voor de mensenrechten

Het bekendste voorbeeld van strategisch procederen is de zaak Brown versus de Board of Education in de Verenigde Staten, in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Daar wonnen mensenrechtenadvocaten een strategische procedure tegen de staat over de rassenscheiding op openbare scholen. Klaas bereidt nu samen met Amnesty International voor tegen de Nederlandse staat over etnisch profileren, die elk moment aanhangig gemaakt kan worden.

Procedures tegen wapenexport naar Egypte en uitsterfbeleid woonwagenbewoners

Klaas heeft ook een procedure lopen over het verlenen van een vergunning voor wapenexport naar Egypte. Daar worden de mensenrechten dagelijks met voeten getreden, stelt hij, dus werkt Nederland daaraan mee door wapens te exporteren. ‘Hoe kun je dat toestaan als je al die mensenrechtenverdragen hebt ondertekend en zegt dat je die toets toepast?’ Maar hij kan zich minstens zo druk maken over een procedure over de mensenrechtelijke situatie van woonwagenbewoners die hij bijstaat. ‘Er geldt voor hen een uitsterfbeleid, dat is echt schandalig. Er wordt geen rekening gehouden met het recht op een familieleven en een huis, zoals in artikel 8 EVRM staat.’

Gesteund door vakbroeders van de Zuidas

Jelle Klaas staat overigens bepaald niet alleen als wereldverbeteraar. PILP wordt gesteund door het NJCM en door vele advocaten van grote kantoren die al dan niet met naam en toenaam pro bono hun expertise inzetten voor strategische procedures over mensenrechten. Mooi om te weten dat ook de vakbroeders van de Zuidas, die toch vooral als commerciële advocaten werken, zich hard maken voor de goede zaak!

Lees het hele verhaal met Jelle Klaas in het Advocatenblad van september 2016.

Recente berichten
Comments
  • Marie de Jonge
    Beantwoorden

    Klinkt inderdaad als een mooie juridische baan. Wanneer je je als advocaat mag inzetten voor mensenrechten lijkt mij dat veel voldoening geven. Ook hebben veel mensen zonder stem of die niet gehoord worden hier baat bij.

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken