10 tips voor advocatenkantoren die een podcast willen maken

 in Blog

Een goede podcast is geen webinar, geen seminar en al helemaal geen hobbyproject. Slechts weinig advocatenkantoren zijn er tot nu toe in geslaagd een acceptabele podcast de ether in te slingeren. 

Een goede podcast kan echt een prachtig inhoudelijk visitekaartje zijn voor een kantoor. Tussen de podcasts van advocatenkantoren zit echter nog veel huisvlijt, wat resulteert in slechte geluidskwaliteit, oersaaie gesprekken en te lange conversaties in juridische taal waarvan ik me afvraag of iemand daarop zit te wachten.

Je had erbij moeten zijn

Als podcastfan en -maker ben ik voor Advocatie in podcasts van Nederlandse advocatenkantoren gedoken. Er zijn er best veel, al is de kwaliteit meestal ronduit bedroevend. Een aantal ‘podcasts’ komt voort uit het opnemen van een webinar, de manier waarop in corona-tijden cliënten werden bijgepraat. Voor de latere luisteraars is dat meestal volstrekt niet te volgen. Ja, je had erbij moeten zijn. Veel podcasts lijken te zijn opgenomen via apps als Teams en Zoom, waardoor de geluidskwaliteit echt niet best is.

Drie technische tips

Op basis van het beluisteren van vele podcasts van advocatenkantoren wil ik eerst drie (technische) tips geven, die echt zinvol is voor alle advocatenkantoren die overwegen een podcast te beginnen:

  1. Investeer in een paar goede microfoons
  2. Besteed de productie uit aan een professionele studio
  3. Probeer echt bij elkaar te gaan zitten voor de opname

Zeven inhoudelijke tips voor een podcast voor advocatenkantoren:

  1. Voordat je iets doet: bedenk wat je wilt bereiken met de podcast. Wie gaan er luisteren, wat ga je hen vertellen?
  2. Bereid elke aflevering echt goed voor, met een uitgewerkt script.
  3. Beperk je tot een onderwerp per aflevering.
  4. Houd het kort en relevant, je luisteraar heeft meer te doen.
  5. Bedenk of je voor je langere tijd content hebt om podcasts te maken, plan vooruit en zorg voor regelmaat in de uitzendfrequentie.
  6. Laat een herkenbaar geluid ontwikkelen, zowel voor de openingstune als voor begeleidende muziek, zodat je een eigen sfeer creëert.
  7. Overweeg een externe interviewer of maker in te schakelen, die de gesprekken met experts in goede banen leidt.

Vergelijkbaar met bloggen

Een lezer van mijn verhaal op Advocatie merkte op dat veel tips vergelijkbaar zijn met de tips die we advocaten geven bij het bloggen. Dat is zeker waar, ook als je gaat bloggen als advocaat heb je iets aan de meeste inhoudelijke tips hierboven. Waar het op neerkomt is: ga niet als een bezetene zitten typen, of als een spraakwaterval zitten praten tegen een microfoon. Bedenk, telkens weer, wie de podcast luisteren (of je blog lezen). Zijn zij inhoudelijk net zo op de hoogte als jij? Meestal niet, dus maak het toegankelijk, makkelijk te verteren. Als ze echt de diepte in willen, die lezers of luisteraars, dan bellen ze je wel!

Overweeg je een podcast te gaan maken?

Als je wilt weten wat een podcast voor jouw kantoor kan betekenen: bel of mail me. Samen met een professionele podcastmaker kan ik je een prachtige podcast bezorgen.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken