Grote plannen Osborne Clarke Amsterdam
De Nederlandse advocatuur is interessant voor nieuwe toetreders. Zowel buitenlandse kantoren als de accountants met een breder dienstenpakket steken hun neus door de deur. Net als in de jaren ’90 overigens. Voor het Advocatenblad van augustus 2014 interviewde ik kwartiermaker Michiel Odink van Osborne Clarke Amsterdam.
Concurrent van Zuidas
Het eerste buitenlandse kantoor dat in deze nieuwe golf voet aan Nederlandse wal zet, is Osborne Clarke. Er volgen er snel meer, vertelde managing partner Michiel Odink. Welke kantoren wilde hij niet zeggen, maar hij was zelf door een aantal kantoren gebeld voordat hij met de Engelsen in zee ging. De gevestigde kantoren krijgen in Osborne Clarke een concurrent omdat ze het echt anders gaan doen dan de Zuidas-kantoren, stelde Odink tijdens onze wandeling langs het IJ in Amsterdam. Daar houden ze kantoor, naast het nieuwe Gerechtshof.
Sectorfocus
Odink herhaalde een paar keer dat ze met een sectorfocus werken die in het hele kantoor is doorgevoerd. Alles is ingericht op de sector waarin de klant werkt. Je bent er dus geen vastgoedadvocaat, maar retailadvocaat, met als specialisatie vastgoed, of IP-specialist voor mediabedrijven. Je werkt altijd samen met andere advocaten die goed thuis zijn in die sector, waar nodig ook in internationale teams. Mij klonk dit heel logisch in de oren. Ik ben al langer bezig om advocatenkantoren ervan te overtuigen dat ze niet moeten praten over hun expertises, maar over de branches of sectoren waarin hun cliënten werken (en hoe zij vanuit hun kennis iets bij kunnen dragen). Eerlijk gezegd is het ook niet zo vernieuwend meer en lijkt het me heel goed voor de cliënten als dit de algemene norm wordt.
Alternatieve tarieven
Ander groot verschil met de gevestigde orde, is de alternatieve tarieven die Osborne Clarke Amsterdam wil hanteren. Niet meer standaard uurtje-factuurtje, maar ook vaste diensten tegen vaste prijzen, bijvoorbeeld voor start-ups. Ook daarover wordt natuurlijk al langer gesproken. Geen van de Nederlandse kantoren gaat daarbij zo ver als het Amerikaanse Valorem Law, die zo ongeveer bestaan bij de gratie van hun strijd tegen het uurtarief.
Geen hoge winstdeling
De optimistische, ambitieuze Odink is voor mij een voorbeeld van een nieuwe generatie bestuurders in de advocatuur met een frisse visie op de commerciële advocatuur. Een juridisch adviseur in een internationale context, die geen hoge winstdeling belooft aan de advocaten, maar uitdagend, grensoverschrijdend werk binnen enigszins normale uren. Anders dan de Zuidas-kantoren kun je er ook nog binnen niet al te lange tijd partner worden. Ik kan me voorstellen dat dat jonge advocaten trekt.
Lees hier het interview met Michiel Odink van Osborne Clarke Amsterdam in het Advocatenblad van augustus 201 4 (pdf).