Grote advocatenkantoren vrouwvriendelijk? Onzin!

 in Blog

Advocatenkantoor Stibbe geeft kersverse vaders tien dagen vaderschapsverlof. Dit was groot nieuws vorige week in de advocatuur. Het is een mooi gebaar, want jonge vaders krijgen nu bij Stibbe ruim meer verlof dan het wettelijk minimum. Maar dat dit nieuws is en tot de conclusie leidt dat grote kantoren redelijk vrouwvriendelijk zijn, stemt mij droevig.

Veel talenten stranden op weg naar de top

De website Mr-Online concludeert na het besluit van Stibbe om vaders tien dagen bij te laten komen van de geboorte van hun kind dat de grote advocatenkantoren redelijk vrouwvriendelijk zijn. Wat een onzin. Dat bereik je echt niet met meer vaderschapsverlof. Nog steeds stranden ongelooflijk veel getalenteerde vrouwen op weg naar de top van de advocatuur. Meer dan de helft van de afstudeerders aan de rechtenfaculteiten bestaat uit vrouwelijke studenten, 43 procent van de advocaten is vrouw en met geluk is vijftien procent van de partners van een groot advocatenkantoor vrouw. De rest is dus ergens afgehaakt. Hoezo zijn grote kantoren vrouwvriendelijk?

Direct van het carrièrepad af na bevalling

Is het niet diep triest? De 251 bedrijven die zich inspannen voor meer vrouwen in de top zijn blij met een stijging van 1 procent vrouwen in topfuncties in de laatste acht jaar. Als je dat in acht (!) jaar bereikt, kan het nog wel even duren voordat al dat vrouwelijke talent echt op haar plaats is. Het is te hopen dat het ambitieniveau van vrouwen hoger is dan dat van deze werkgevers. Blijkbaar zijn mannen nog steeds voor het grootste deel de kostwinners, of worden ze zo gezien door hun kantoor. En blijkbaar laten ze na die (maximaal) tien dagen vaderschapsverlof de luiers en hun krijsende nageslacht weer aan de moeder over. Als zij dus advocaat is, kan ze het partnerschap bij haar kantoor wel vergeten nadat ze is bevallen. In de meeste gevallen gaat zij namelijk minder werken en met die keuze stapt ze direct van haar carrièpad af. Doodzonde en niet nodig als manlief (ook) minstens een dag thuisblijft en als het kantoor minder werken niet ziet als gebrek aan ambitie.

Betere work-life balans

Wat doen we eraan, behalve charters tekenen en hopen dat het verandert? Zoek een flexibele werkgever die wel snapt dat mannen en vrouwen evenveel talent hebben voor hun werk als voor het opvoeden van hun kinderen. Ik las een inspirerend artikel over een betere work-life balans voor advocaten op een Amerikaanse site. Het beschrijft hoe steeds meer jonge mannelijke advocaten wegvluchten van ‘Big Law’. Hun doel: meer thuis zijn met hun gezin, of tijd besteden aan andere dingen dan werken. Als de mannen meer thuis zijn omdat ze niet dag en nacht op kantoor worden verwacht, geeft dat meer vrouwen de kans om door te stoten naar de top.

Blijf niet trekken aan een dood paard

Misschien is het te makkelijk om te concluderen dat het bij de grote kantoren allemaal bar weinig opschiet met de gang van vrouwen naar de top. Maar waarom zou je blijven trekken aan een dood paard? Ik denk dat het alleen maar verandert als talentvolle advocaten (mannen en vrouwen) zich niet meer lenen voor de ratrace die ‘big law’ blijft, ondanks alle goede bedoelingen en pogingen. Hoe? Begin je eigen kantoor en deel je tijd in zoals jij het wilt.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken