Friese advocaten geven mooi inkijkje in hun vak
In de documentaire De Verdediging van Robert M. geven strafpleiters Wim en Hans Anker en Tjalling van der Goot een nuttig inkijkje in hun vak. Nuttig omdat er bij veel mensen onbegrip heerst over het feit dat ‘zo’n beest’ verdedigd wordt. Dat onbegrip wordt hopelijk kleiner dankzij dergelijke media-aandacht. Ik denk zelfs dat dit soort docu’s goede argumenten opleveren in de strijd tegen de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand.
Mediastrategie
Wim Anker vertelde op het recente Advocatuurcongres dat zijn tweelingbroer en hij twee keer per week ergens in het land in een zaaltje vertellen over hun werk als strafpleiter. Dat doen ze al sinds het begin van hun carrière, 32 jaar geleden. Ook lichtte hij hun mediastrategie toe. Hij verdeelt zijn quotes over verschillende zenders en kiest voor meer uitleg altijd een tv-programma waarin hij zijn ei kwijt kan. En dat is niet zomaar een ei, maar een struisvogelei. Een documentaire noemde hij ook als een goede manier om hun manier van werken toe te lichten. Dat is wat mij betreft helemaal gelukt in de documentaire De verdediging van Robert M.
Strafzaak
Ik heb anderhalf uur geboeid zitten kijken naar deze documentaire van NCRV Dokument. Hij gaf een erg goed inzicht in het werk, de dilemma’s, de uitdagingen en de angsten van een strafrechtadvocaat. Zowel de professionele als persoonlijke dilemma’s waren goed te zien. En hij gaf een heel goed inzicht in het verloop van een grote, maatschappelijk zeer relevante strafzaak. Verdachte Robert M., die als medewerkers van een Amsterdamse crèche meer dan 80 baby’s en peuters misbruikte, kwam regelmatig voor in de beelden. Zelfs telefoongesprekken met zijn raadsheren Tjalling van der Goot en Wim Anker kwamen erin voor.
Rechtstaat
Kritisch punt is dat ik niet meer inzicht heb gekregen in de beweegredenen van Robert M., maar dat is ook niet de taak van de advocaten, noch van de documentairemakers. Ik blijf dus erg benieuwd naar wat hem tot dit vreselijke misbruik dreef. Ik denk dat dit soort documentaires bijdragen aan het begrip voor het recht op verdediging voor iedereen in onze rechtstaat. Ook hoop ik dat het alle criticasters van meer openheid in de rechtspraak de mond snoert. Mits zorgvuldig uitgevoerd, mag er van mij wekelijks een dergelijke documentaire worden uitgezonden. Zeker weten dat daarmee de bezuinigingen op gefinancierde rechtsbijstand op meer tegenstand gaan stuiten.
Imago
Natuurlijk werken de gebroeders Anker met deze documentaire ook aan hun imago van onverstoorbare Friese hoeders van het recht. En dat doen ze op een manier die bij ze past. Ze komen over als betrokken, inhoudelijk sterk, rationeel maar zeker ook emotioneel, tikje humor, harde werkers. Dat zou je hun kernwaarden kunnen noemen, al komt dat soort marketingtaal op hun website niet voor. Ik denk dat de persoonlijkheid en professionaliteit van de gebroeders Anker een garantie is voor het authentieke imago van hun kantoor. Dat doen ze goed.
Ik denk dat advocaten vanwege hun rol niet zonder meer “hoeders van het recht” zijn; dat geldt temeer voor strafrechtadvocaten.