Frans Bromet legt de Grondwet uit

 in Blog

De beste documentairemaker van Nederland, Frans Bromet, maakte in opdracht van De Raad voor de Rechtspraak een serie korte documentaires over de Grondwet. Best gedurfd van de opdrachtgever, want Bromet lijkt me niet iemand die je een kant op stuurt. Die stuurt zichzelf. En dat levert prachtige televisie op.

Mijn recht, jouw recht

In zeven minuten de botsing uitleggen tussen twee grondrechten, dat is slechts weinigen gegeven. Frans Bromet kan het. Met die indringende vragen, altijd raak, komt hij direct to the point. In de eerste aflevering van Mijn recht, jouw recht, een documentaireserie over de alledaagsheid van de Grondwet, komt de botsing tussen Artikel 6, de vrijheid van godsdienst en Artikel 1, het anti-discriminatieverbod aan bod.

Uitleg Grondwet

Aan de hand van een interview met een ambtenaar die weigerde mee te werken aan homohuwelijken laat Bromet zien hoe grondrechten kunnen botsen en waarom dat ingewikkeld is. De duidelijk nog steeds gefrustreerde ex-ambtenaar krijgt de kans om heel kritisch te zijn op de staat en de manier waarop de rechter de Grondwet uitlegde in zijn geval.
Bromet maakt dit vraagstuk toegankelijk en invoelbaar, ook dankzij de heldere uitleg van hoogleraar staatsrecht Janneke Gerards.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken