Eenpitter? Nee, deze advocaat doet aan ‘working apart together’!
Advocate Florence van Rossum is een slimme eenpitter. Alle bezwaren tegen haar manier van haar vak bedrijven heeft ze weggeorganiseerd. Kennis bijhouden, extra expertise inschakelen, vervanging bij ziekte, het is allemaal op te vangen, ontdekte ze.
Eenpitter heeft vreselijke connotatie
Voor mijn rubriek de Frisse Neus in het Advocatenblad wandelde ik vorige maand met Florence van Rossum over de Amsterdamse grachten. Van Rossum is een eenpitter, al zal ze dat zelf nooit zo noemen, want dat heeft volgens haar een vreselijke connotatie. Ze heeft een duidelijke niche gekozen (arbeidsrecht) en daarbinnen een nog duidelijkere doelgroep (Franse bedrijven met een vestiging in Nederland). Ze werkt op los-vast-basis samen met verschillende advocaten met Franse roots die ieder hun specialisme hebben, Le Gap (Groupe avocats Pays-Bas).
Jurisprudentie-overleg bij bevriend kantoor
Voor de broodnodige kennisuitwisseling schuift Van Rossum wekelijks aan bij het jurisprudentie-overleg van een bevriend kantoor. Als moderne eenpitter heeft ze ook geen behoefte aan een vast kantoor op een vaste locatie. Ze huurt een flexibele werkplek bij Spaces, voornamelijk op de Amsterdamse Vijzelgracht, maar soms ook in Den Haag of Londen. Dat betekent dat ze geen duur vast kantoor heeft, paperless werkt en al haar documenten in ‘the cloud’ bewaart en dat ze ook geen secretaresse heeft. Fantastisch georganiseerd, wat mij betreft: zelf pikte ze ooit de term working apart together op, en gebruikt die nu om de organisatievorm te beschrijven van haar kantoor.
Collega-advocaat heeft waargenomen tijdens ziekte
Van Rossum krijgt best vaak kritische vragen over haar praktijk. De Orde zou wat haar betreft best wat minder negatief kunnen zijn over eenpitters. Ook een zelfstandig advocaat kan continuïteit leveren voor opdrachtgevers, stelt ze. ‘Het irriteert me dat mensen naar de zwakke plekken zoeken in mijn manier van werken, alleen omdat het anders is. Vorig jaar was ik wat langer ziek, en toen heeft een collega voor me waargenomen.’
Niet groter maken dan het is
Ik geloof dat de manier waarop Van Rossum haar werk organiseert de zelfstandige advocaat, of de eenpitter, tot een erg flexibele ondernemer maakt. Wat mij wel verwondert is de neiging om haar kantoor groter te maken dan het in werkelijkheid is: Van Rossum Guyon. Guyon is niet de tweede advocaat in deze praktijk, maar de naam van haar moeder. Je ziet het veel bij zelfstandigen, die hebben het op hun site over ‘wij’ en presenteren hun diensten in de derde persoon. Ik adviseer steeds vaker om het persoonlijker te maken. En als je los-vast samenwerkt, dan gebruik je daar een mooie term voor, zoals working apart together.
Lees hier het interview met Florence van Rossum dat ik schreef voor het Advocatenblad van november 2016.