Een moderne advocaat gebruikt papier

 in Blog

Gebruikt de eigentijdse advocaat nog papieren bronnen, of is alles wat hij aan achtergrondinformatie zoekt al digitaal (en online) beschikbaar? Die vraag stelde het Advocatenblad naar aanleiding van input van de directeur van de Praktizijnsbibliotheek, die een vurig pleidooi hield voor ‘papier’. In zijn bieb, in de rechtbank van Amsterdam, staat een grote collectie juridische informatie, vandaar. De leden zijn advocaten uit de hoofdstad die vakliteratuur en jurisprudentie zoeken bij het voeren van hun zaken.

Jurisprudentie

Goed onderbouwd, zoals bibliothecarissen dat kunnen, stelt Rodenburg dat de advocaat zijn werk niet goed kan doen zonder papieren bronnen. Oudere jurisprudentie, vakliteratuur en vele andere juridische naslagwerken bestaan nog lang niet in digitale vorm, beweert Paul Rodenburg. En dus wordt de cliënt van de advocaat die louter digitale bronnen gebruikt, per definitie minder goed bediend.

Moderne advocaat

Maar papier is achterhaald, stelt de moderne advocaat die met iPad en iPhone zijn werk doet. In het verhaal dat ik erover schreef, ligt de waarheid keurig in het midden. Veel kan online, maar papier is voorlopig nog onmisbaar. Voor de goede advocaat althans, ook de moderne. Ik sprak een advocaat die in de rechtbank regelmatig tegenover een confrère staat met een bij elkaar gegoogled pleidooi is. Die stelde dat hij daarmee een zekere overwinning boekt. Puur omdat zijn opponent niet over de goede (papieren) informatie beschikt.

Digitaal versus papier Advocatenblad september 2013 (pdf)

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken