Dubbele baan voor managing partner

 in Blog

De meeste succesvolle advocaten werken keihard. Ze maken veel uren, 60 uur per week is niet gek. En dan hebben ze nog slechts een baan. Recent interviewde ik Ingrid van Berkel, managing partner van advocatenkantoor Eversheds. Net als veel andere managing partners doet ze dat managen ernaast, als tweede baan. Dat kan anders. 

Advocaat en manager

Als managing partner van Eversheds heeft Ingrid van Berkel twee drukke banen. Ze managet een kantoor van zo’n 100 mensen en houdt er een volle praktijk op na als advocaat arbeidsrecht. Hard werken, dat doet ze al haar hele carrière. In het interview vertelt ze zelfs dat haar kinderen kantoortje speelden, in plaats van winkeltje, of schooltje. Best heftig, vind ik. Niks mis met hard werken, maar je kinderen groeien maar een keer op. Dat geldt wat mij betreft overigens net zo goed voor de nog veel grotere groep hardwerkende Zuidas-mannen die op zondag thuis het vlees snijden.

Ondoenlijk voor managing partner

Eerder schreef ik al dat het werk van een managing partner van een advocatenkantoor eigenlijk corvee is. Onder andere vanwege de eindeloze interne discussies waar je mee te maken krijgt omdat iedere partner eigenaar is van het kantoor en dus gehoord wil worden. Veel managing partners vervullen hun managementtaak naast hun advocatenpraktijk. Waarom is dat toch? Ingrid van Berkel vertelde dat ze dat doet omdat ze na haar jaren als managing partner niet opnieuw wil beginnen met het opbouwen van haar praktijk. En ook omdat haar ideeën en voorstellen makkelijker worden geaccepteerd als ze laat zien dat ze van wanten weet als advocaat. Klinkt logisch, maar het lijkt me ondoenlijk.

Duobaan met ervaren manager

Volgens mij is het voor geen enkele professionele organisatie goed als zij parttime wordt gemanaged, zeker ook niet voor (grote) advocatenkantoren. De Orde van Advocaten hield het tot een paar jaar geleden echter tegen dat niet-advocaten bestuurslid konden worden. Inmiddels mogen ook professionele managers het bestuur in en gebeurt dat ook steeds meer. Helaas is dat dan nog vaak in een functie die ondergeschikt is aan de managing partner, bijvoorbeeld als kantoordirecteur. Waarom kunnen advocaten het management van hun kantoor niet loslaten in een duobaan met een goede, ervaren manager? De managing partner kan zich dan nog meer concentreren op de hoofdlijnen en juridisch-inhoudelijke zaken. Zo wordt die functie een stuk interessanter en kan het echt in een beperkter aantal uren worden gedaan.

Benieuwd hoe Ingrid van Berkel haar rol als managing partner van Eversheds ervaart? Lees het hele  interview met haar in het Advocatenblad van september 2014.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken