DOEN Legal: vernieuwende advocaten

 in Blog

DOEN Legal uit Zeist is een klein advocatenkantoor met grote ambities. Een daarvan, in mijn woorden: de eigen beroepsgroep veranderen. Weg met de conservatieve advocaat, lang leve de ondernemer. Ik interviewde Esther Brons, een van de twee advocaten, tijdens een wandeling langs Slot Zeist en schreef voor het Advocatenblad een artikel over deze vernieuwende advocaten. 

Ze willen het echt anders doen dan andere advocaten. En daarom heeft DOEN Legal ook geen eigen kantoor, maar huren ze ruimte in een flexibel kantoorpand. Van de Orde van Advocaten moeten ze een kamer hebben die op slot kan, maar als dat niet hoefde zaten Esther Brons-Stikkelbroeck en Bert-Jan van den Akker echt elke dag tussen de creatieve ondernemers te werken. Dat is tenslotte hun doelgroep.

Reinvent Law

Esther Brons vertelde dat ze zoveel meer inspiratie krijgt van de ondernemers waar ze tussen zitten, dan van de dagelijks terugkerende rituele lunches op de verschillende advocatenkantoren waar ze eerder werkten. En omdat ze geen vaste kantoortijden hebben, noch een locatie waar ze verplicht moeten zitten, konden de twee advocaten ook makkelijk een paar dagen naar New York voor het Reinvent Law congres. Daar kwamen ze geïnspireerd en vooral gesterkt van terug: het kan wel!, weten ze sindsdien weer.

Vernieuwende advocaten

De vernieuwende aanpak van DOEN Legal zit hem in verschillende dingen. Echt goede klantenservice bieden (en ook bij klanten checken of dat aankomt), vaak geen uurtarief meer hanteren maar bijvoorbeeld een fixed fee. En de start-up die nog niet zoveel verdient, rekent ze in het eerste jaar een stuk minder, zodat hij niet omvalt op het tarief van zijn advocaat. Maar ook het meedenken met een ondernemer, vragen wat zijn doelen zijn, in oplossingen denken, het klinkt logisch, maar gebeurt nog te weinig in de advocatuur. Goed dat ze er zijn, zulke vernieuwende advocaten!

– Lees hier het interview met Esther Brons in het Advocatenblad van juni 2014.

– Op de site van DOEN Legal wordt het interview ook aangekondigd met een erg aardige beschrijving van onze wandeling: ik stelde in een razend tempo vragen en liet het ook een gesprek zijn. Leuk om te lezen!

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken