De advocaat die schrijft, blijft

Jezelf omhoog schrijven in Google, nieuwe klanten vinden met bloggen? De advocaat die schrijft, blijft. Als je het consequent volhoudt, niet bang bent jezelf soms eens te herhalen en je goed verplaatst in je lezers, gaat het je lukken.
Afgelopen week zat ik samen met een bevriende ondernemer in de juridische sector te bloggen. Mooi ritueel is dat geworden: eerst wandelen we een rondje, bespreken we de toestand in de (juridische) wereld en verkennen we onderwerpen. Daarna gaan we tikken en delen we onze schrijfsels. Mijn blogvriend vertelde hoe hij ervan overtuigd is dat je als juridische professional een web van verhalen moet spinnen waar potentiële cliënten in vliegen. Dat web bestaat uit content voor je website (blogs) en sociale media, voornamelijk op LinkedIn.
Bloggend doe je aan content marketing
Ik kan dit idee van harte onderschrijven. Sterker, ik schreef er voor Advocatie vorig jaar nog een vurig pleidooi over, waar ik graag uit citeer. Jezelf citeren, dat heet ook wel zelfplagiaat. Het is een doodzonde in de wetenschappelijke wereld, maar een must-do in content marketing. Ja, als je blogt, doe je aan content marketing.
Een kind kan de was doen
Elke advocaat die online gevonden wil worden, heeft een zoekmachinestrategie nodig. Daar wordt (terecht) ingewikkeld over gedaan door SEO-, SEA- en zoekmachinegoeroes, maar een kind kan de was doen. Althans, de basis van zo’n strategie is toch vooral het consequent schrijven van blogposts over de onderwerpen waar je de hele dag mee bezig bent (en bij grote voorkeur de dingen waar je cliënten van wakker liggen). Ga zeker ook in zee met mensen die verstand hebben van de algoritmes van Google, maar laat je gebrek aan kennis op dat vlak geen drempel zijn om te gaan bloggen.
Leer van Dirkzwager
Dirkzwager advocaten is een voorloper op het gebied van kennisdelen is. Wat het hen oplevert, becijferen ze niet dagelijks, maar ze leggen een rechtstreeks verband met de omzetgroei van het kantoor de afgelopen jaren. En klanten zijn erg tevreden met de online gedeelde kennis, ze krijgen dagelijks positieve feedback op hun artikelen.
Kennisdelen als strategie
Voor Dirkzwager is kennisdelen de kern van hun strategie. Alle 135 advocaten moeten regelmatig bloggen, worden er ook op beoordeeld. Dankzij de publicatie van jaarlijks ruim 1.000 inhoudelijke artikelen scoort het kantoor hoog in Google. Ook journalisten van vakbladen en landelijke kranten en tv-zenders weten hen te vinden. Dat levert het kantoor flink wat ‘free publicity’ op. Het Arnhemse kantoor steekt geen geld in zoekmachinemarketing. Als de Dirkzwager-advocaten hoger willen komen in de zoekresultaten, krijgen ze van de collega’s van Marketing & Communicatie altijd het advies meer actief te worden online. Content, content, content, is het devies.
Zijn de advocaten blogmoe?
Zijn je advocaten blogmoe? Heb je het al vaker geprobeerd, maar stranden de blogpogingen in schoonheid!? Graag ben ik de inspirerende aanjager of begeleider van je bloggers.