David Schreuders zou script kunnen schrijven voor Nederlandse Suits

 in Blog

Nu Suits-ster Megan Markle een andere baan heeft, is er vast wel een plekje over voor een talentvolle acteur in advocatenserie Suits. Met zijn ervaring bij het verdedigen van ondernemers en bestuurders kan David Schreuders die plek goed invullen. Hij vertelt dusdanig beeldend over zijn praktijk, dat ik hem zeker zou aanbevelen. Is het niet als acteur, dan toch zeker als auteur van het script.

Doelwit van justitie

David Schreuders verdedigt een bijzonder soort verdachten, anders dan menig strafpleiter die ik ken. De meeste strafrechtadvocaten zitten in wat Schreuders seks-, drugs-, en rock en rollzaken noemt, waarvan hij er ook veel deed in het begin van zijn carrière. Zelf is hij als partner van Zuidas-kantoor Simmons & Simmons inmiddels gespecialiseerd in ondernemers en bestuurders van grote ondernemingen, die volgens hem vaker dan nodig het doelwit zijn van een onderzoek van justitie. Advocaat van witte boorden dus.

Uitgegleden over een bananenschil

In het verhaal voor de serie Frisse Neus in het Advocatenblad geeft Schreuders aan dat zijn cliënten zijn uitgegleden over een bananenschil. Het zijn hoge bomen, en die vangen nu eenmaal veel wind, legt hij uit. Terwijl hij dat vertelde, moest ik denken aan een running gag die ik met een bevriende strafpleiter heb. Zijn cliënten worden altijd valselijk van van alles beschuldigd, vertelt hij me dan met het meest betrouwbare gezicht dat hij op kan zetten. Hij weet beter, de meesten zijn echt niet per ongeluk uitgegleden.

Rook en vuur

Een strafrechtadvocaat verdedigt iedereen die zijn hulp inroept met verve, en echt niet alleen door te hameren op onschuld. Waar rook is, is toch ook vaak vuur? Ik legde Schreuders voor dat justitie echt niet elke fout in het bedrijfsleven strafrechtelijk vervolgt. Dat beaamde hij ook, maar Schreuders hield vol dat veel te vaak bestuurders een strafzaak aan hun broek krijgen die vaak jaren duurt, zonder dat er een goede grond is voor vervolging. En, benadrukt hij, dat kost ze wel hun carrière. Het publiek heeft ze al veroordeeld (‘graaiers’), de toezichthouder denkt ook dat er vuur is als ze een beetje rook zien.

Jaren in het beklaagdenbankje

Schreuders noemt geen namen tijdens de wandeling, maar verwijst naar een bekende bestuurder van Achmea. Die zit al jaren in het beklaagdenbankje voor een fout die gemaakt is in een divisie waar hij ooit directeur van was, en die als fraude wordt bestempeld. Niemand heeft bij die vermeende fraude ooit persoonlijk baat gehad, stelt Schreuders, maar het kost deze bestuurder wel zijn kop. ‘Soms hebben ze wel een fout gemaakt, dat geven ze dan ook toe, maar dat zegt niet dat ze het moedwillig hebben gedaan’, zegt Schreuders daarover.

Ondernemers die grote risico’s nemen

Van Trafigura tot Joep van den Nieuwenhuizen, van Liborfraude-verdachten tot KPMG’ers die verantwoordelijk worden gehouden voor gesjoemel rond het nieuwe hoofdkantoor en niet vergeten de clickfondszaak uit het begin van deze eeuw: Schreuders heeft ze allemaal bijgestaan. Ik vind het een boeiende wereld, waarin hoogopgeleide, soms (te) grote risico’s nemende ondernemers de dienst uitmaken. Als je daarin al meer dan twintig jaar een rol speelt, kun je zo in Suits, is het niet voor de camera, dan toch wel als scriptschrijver. Ik hoop dat Schreuders ooit eens echt een boekje opendoet over zijn praktijk, want er zat nog veel meer achter zijn verhaal, wat hij niet kon en wilde vertellen.

Hele verhaal met David Schreuders lezen?

Lees hier de Frisse neus met David Schreuders in het Advocatenblad

 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken