Bloggende advocaat? Voor wie schrijf je?

 in Blog

Natuurlijk, je blogt omdat je kennis wilt delen. Waarschijnlijk publiceer je als bloggende advocaat ook om je huidige klanten te laten weten waar je mee bezig bent. Of omdat je er nieuwe klanten mee wilt bereiken. Maar op wie richt je je? Niet op iedereen die… enz. Nee, concreet.

Bloggende advocaat: weet wat je biedt

Het begint ermee dat je precies weet wat je te bieden hebt, als advocaat. Dat komt als het goed is overeen met de missie van je kantoor, als je bij een kantoor werkt. Maar jij vult dat op jouw manier in, en die is uniek. En wat jij levert, heeft alles te maken met wat je klanten vragen. 

Voor wie wil je werken?

Als je weet wat je biedt, weet je ook voor wie je wilt werken. Op die doelgroep moet je blog zich richten. Voorbeeld? Doe je aan arbeidsrecht? Dan kies je in je blog of je voor werkgevers of voor werknemers schrijft. Wie vertegenwoordig je, wat lever je hen? Doe je veel echtscheidingen, dan kan ‘mannen’ of ‘vrouwen’ een keuze zijn. Of je kiest voor alleen overlegscheidingen, of bij voorkeur mediation, ook dan weet je voor wie je schrijft. Zit je in de internationale contracten? Schrijf in het Engels. Specialist bestuursrecht? Schurk met je verhaal aan tegen de ambtenaar met een juridische vraag. 

Onduidelijk voor de lezer

Nog zo vaak zie ik blogs die qua doelgroep op verschillende gedachten hinkelen. De auteur spreekt zich dan niet uit, zwenkt een paar keer per verhaal van perspectief. Dat is zo onduidelijk voor de lezer, want voor wie is het verhaal bedoeld? Dat geduld mag je ze niet vragen. En wat nog erger is, jij profileert je ook niet goed, want voor wie sta je nou? Voor allebei de kanten, zullen veel advocaten zeggen. Okay, dat neem ik van je aan, maar dan nog kun je dat niet allemaal in een blog kwijt. 

Als jij niet kiest

Ook als je graag veel verschillende doelgroepen wilt bedienen, is het verstandig om te kiezen in je blogs. Een verhaal met de ene doelgroep in je achterhoofd, het volgende verhaal voor een andere doelgroep. Als jij niet kiest, doen zij het wel, en dat is veel erger, want de keuze van een ontevreden lezer is makkelijk. Die gaat doorrrr naar de concurrent. 

Schrijf voor een ijkpersoon of maak persona’s

Vroeger, toen ik tijdschriften maakte, werkten we met ijkpersonen. Gefingeerde lezers, waarin je je helemaal inleefde. Wat zou diegene willen lezen? Internetmarketeers werken met persona’s, waarmee ze de verschillende bezoekers van hun site definiëren. Dat kan goed werken, ook voor bloggende advocaten. Probeer het maar eens met een zelfbedachte cliënt. Als je die voor de geest hebt, schrijf je vanzelf al gerichter. 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken