Bevlogen advocaten winnen zaak over afluisteren

 in Blog

In mijn constante zoektocht naar advocaten die vernieuwend met hun vak omgaan, interviewde ik dit jaar al eens Sébas Diekstra en pas nog slenterde ik door Amsterdam met Wil Eikelboom. Jonge, bevlogen advocaten die hard werken voor een iets rechtvaardiger wereld. Beiden werden afgeluisterd en vieren nu hun overwinning in een kort geding tegen de staat hierover.

Nieuwe generatie advocaten

Ik heb een zwak voor advocaten die hun vak zo serieus nemen als Wil Eikelboom en Sébas Diekstra. Voor de duvel niet bang, strijdbaar en ze gaan door tot het echt niet anders meer kan. Beiden zijn altijd aan het knokken voor de goede zaak. Het is een nieuwe generatie advocaten die soepel omgaan met de media. Beiden hebben veel volgers en interactie op sociale media, maar verschijnen ook geregeld in de landelijke dagbladen, op radio en televisie. Advocaten die veel straf- en mensenrechtenzaken doen lopen financieel gezien bepaald niet binnen, en ze werken wel altijd onder grote druk, want het welzijn en soms zelfs het bestaan van hun cliënten ligt in hun handen. Die druk is voor beiden nog wat groter, omdat ze weten dat ze worden afgeluisterd door de AIVD.

Afluisteren mag pas na voorafgaande onafhankelijke toetsing

Het klinkt als een James Bond-film, afgeluisterd worden, maar Diekstra ontkrachtte dat: ‘je merkt het echt niet door een klik bij elk telefoontje hoor’. Eikelboom ziet het afluisteren ook als een teken dat zijn kantoorgenoten van Prakken d’Oliveira en hij serieus worden genomen. ‘Als kantoor zijn we vast een pain in the ass, maar dat moet de staat wel kunnen hebben.’ Dat zal de staat dus nu wel moeten, want de uitspraak in het kort geding is helder. Afluisteren van advocaten mag pas na voorafgaande onafhankelijke toetsing.

Lees hier mijn interviews met Wil Eikelboom en Sébas Diekstra in het Advocatenblad.

Recente berichten
Comments
  • Kees Jansen
    Beantwoorden

    Diekstra en Eikelboom zijn onderdeel van een kleine elite van advocaten die nog vechten voor de integriteit van onze democratie. Ik schaam me voor mijn duur betaalde collega’s die het vak vooral uitvoeren voor eigen voordeel en gewin, en ik moet op dit vlak ook de hand in eigen boezem steken. Deze heren maken het verschil met hun grote overwinning

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken