Bedrijfsjurist gaat op de versiertoer

 in Blog

Het huwelijk tussen de bedrijfsjurist en de advocaat is sleets geworden. De bedrijfsjurist voelt zich verwaarloosd en pikt het niet langer. Niet slim van de advocaat, want er liggen vele kapers op de kust. Voor het Advocatenblad schreef ik een verhaal over deze relatie tussen bedrijfsjurist en advocaat. 

Wat wil de bedrijfsjurist - Advocatenblad maart 2014General Counsels niet trouw

De vergelijking met een huwelijk is niet zo raar. Het lijkt alsof de advocaat lang gedacht heeft dat diens opdrachtgever eeuwig trouw zou zijn. Maar dat is echt niet meer zo. General Counsels, zoals bedrijfsjuristen tegenwoordig heten, gaan aan de lopende band vreemd en flirten met nieuwe liefdes. Ze dromen niet alleen van nieuwe relaties, maar knopen ze ook echt aan. En waarom doen ze dat? Omdat ze te weinig aandacht krijgen, er niet naar ze wordt geluisterd en de advocaat niet echt geïnteresseerd is in wat hen beweegt. Zo ervaren ze het althans.

Alternatieven voor de advocaat

Die klacht dat advocaten zich niet goed inleven in het bedrijf dat ze adviseren is van alle tijden, vertelde een ervaren advocaat me, met een geruststellend gebaar van ‘dat waait wel over’. Maar daar verkijkt hij zich op. Er zijn te veel alternatieven voor zijn dienst. Of het nou goedkope online varianten zijn van het door de advocaat als maatwerk verkochte contract, of juristen met een andere benadering van het begrip dienstverlening, of niet-juristen die ook juridische diensten gaan leveren: de bedrijfsjurist is niet meer afhankelijk van zijn advocaat.

Client from hell

Kortom, de bedrijfsjuristen pikken het niet langer om matig bediend te worden tegen een te hoog uurtarief. Max Hübner, General Counsel van PGGM, is op een advocatuurcongres al eens aangekondigd als ‘Your client from hell’, omdat hij fors bezuinigt op advocaatkosten en advocaten het leven zuur maakt als ze geen optimale service bieden. Zijn verwachtingen legt hij vast in heldere KPI’s.

Goed huwelijk

Een andere General Counsel die ik sprak, Mariëlle van de Weijenberg van bouwbedrijf Heijmans, werkt met duidelijke KPI’s, verwacht goed projectmanagement van de advocaat en weigert de factuur te betalen als hij te laat komt. Maar vooral: ze nodigt advocaten waar ze mee samenwerkt uit om soms eens een dagje bij haar te komen werken. Ze vraagt aandacht en geeft er inzicht in haar werk terug. Dat leidt tot een langdurig, goed huwelijk. Zeker weten.

Het hele verhaal lezen? Advocatenblad maart 2014 Wat wil de bedrijfsjurist

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken