Asieladvocaten adviseren staatssecretaris Dijkhoff

 in Blog

‘Het is wat drukker, maar we kunnen best een beetje opschuiven. Hier heeft nog geen mens een boterham minder gegeten vanwege het toegenomen aantal asielzoekers’, stelt een van de advocaten die ik sprak over het ‘vluchtelingenprobleem’. Uit hun praktijk komen tips voor staatssecretaris Dijkhoff.

Andere asielverzoeken duren langer

Niks is meer ver van ons bed Advocatenblad nov 15 Jurist in communicatieIk vroeg me af of de advocaten die gespecialiseerd zijn in asielrecht nu bedolven worden onder het werk. Dat valt wel mee, vertelden ze allemaal, omdat het aantal asielzoekers dat via de IND doorkomt helemaal niet zo veel groter is. Ze waarschuwen trouwens wel voor een te snelle procedure. Als het dossier niet volledig is, heeft een Syriër die hier direct wordt toegelaten daar last van als de IND over een jaar of vijf besluit dat Syrië weer veilig is en alle verleende vergunningen opnieuw beoordeelt. Ook zien de advocaten dat andere asielverzoeken naar achteren worden geschoven, waardoor die procedures veel langer duren.

‘Het wordt te makkelijk een crisis genoemd’

De relativering komt in alle gesprekken door. ‘Het wordt veel te makkelijk een crisis genoemd. Het probleem is voor ons heel behapbaar. Op het hoogtepunt van de Joegoslavië-oorlog kwamen er 56000 asielzoekers in een jaar. Daar zitten we nog lang niet aan’, vertelde asieladvocaat Frans Willem Verbaas. Vind ik mooi om te horen, tussen alle overspannen discussies door.

Tips van asieladvocaten voor staatssecretaris Dijkhoff

Ik vroeg de advocaten of ze tips hadden voor staatssecretaris Dijkhoff. Daar zaten hele praktische tips bij ter verbetering van de procedure. De asieladvocaten adviseren staatssecretaris Dijkhoff:

  • Voer de asielprocedure ondanks de drukte zorgvuldig uit, zodat de asielzoeker niet over een paar jaar alsnog een probleem heeft als zijn vluchtverhaal niet meer gecheckt kan worden.
  • Kijk anders naar migratie, het is geen probleem. Ook binnen de VVD zouden meer mensen het moeten zien als een economische kans.
  • Het asielbeleid is grotendeels Europees. Een goede verdeelsleutel over Europa moet het streven blijven.
  • Denk out of the box: organiseer visumaanvragen in onze ambassades, zodat men met visum veilig naar Europa kan komen voor de asielprocedure.
  • Zet in op integratie, niet via grote asielzoekerscentra, maar geef ze snel een definitieve woning waar nieuwkomers kunnen gaan werken aan een nieuw bestaan.
  • Laat de gemeenten gezinnen uitnodigen die een status hebben, en help ze eerder het arbeidsproces in. Dan voorkom je dat er jaren verloren gaan en dat men went aan wachten.
  • Draai het aantal Dublinclaims drastisch terug. Daarmee loop je vooruit op een eerlijker verdeling van asielzoekers door de EU en bespaar je jezelf een hoop procedures.

Lees hier het artikel Niks is meer ver van ons bed in het Advocatenblad van november 2015

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken