Advocatuur Congres: onderneem met meer lef

 in Blog

Als er een ding duidelijk is na twee dagen Advocatuur Congres 2014, dan is het dat de advocatuur nog steeds heel behoudend onderneemt. Als ze dat al doen, want veel kantoren vinden ondernemen sowieso een vies woord. In opdracht van organisator Bert Hokken maakte ik een e-book met de bijdragen van het congres.

Advocatuur Congres 2014

Barbara Baarsma, Nederlands bekendste econome, gaf de advocaten op het Advocatuur Congres 2014 eind november in Houten een stevige waarschuwing. De tarieven zakken blijvend, zegt ze. En hoe belangrijk de advocatuur ook is voor de Nederlandse economie, de beste bijdrage leveren advocaten als ze niet zo duur zijn. Amusant en ietwat provocerend was het verhaal van ondernemer Paul Verburgt, die pleit voor minimal management, zelfsturende teams. Dat zouden advocatenkantoren ook goed kunnen invoeren, want zoveel hoeft er voor die professionals niet georganiseerd en gemanaged te worden, stelt hij. Stel doelen voor de omzet, winst en klantvriendelijkheid en de rest kunnen ze zelf.

Niet alles van te voren bedacht

Michiel Muller stelt zich op als uitdager van het gevestigde Nederlandse bedrijfsleven. Hij richtte Tango en Route Mobiel op, waarmee hij beide keren veel lef toonde. Mooi aan zijn verhaal vind ik vooral dat hij echt niet alles van te voren bedacht had. Je moet je veilige haven verlaten naar een volgend punt, dan zie je pas wat er allemaal nog meer mogelijk is. Als je steeds op dezelfde plek blijft, lukt dat nooit. Het klinkt misschien cliché, maar het is voor advocaten een nuttige tip. Mijn idee is ook dat die pas gaan veranderen als ze weten wat het hen oplevert. En als we Muller moeten geloven, weet je dat nooit helemaal bij de start van iets nieuws.

Nieuw soort leiders

Veel bijdragen tijdens het congres gingen ook over het nieuwe soort leiders die nodig zijn, leidingnemers in plaats van leidinggevers volgens Bas Kodden. Jeroen Smit heeft in zijn bestsellers De Prooi en Het Drama Ahold laten zien dat de oude, autoritaire leiders, type zonnekoning, vooral schade aanbrengen aan de bedrijven die ze met hun oorlogszuchtige houding leiden. Net als HR-professor Mandy van der Velde pleit Smit voor meer diversiteit. Smit voorspelt dat de vrouwelijke leider er nu echt aan komt. Van der Velde ziet dat ook, en wil graag dat advocatenkantoren echt kiezen voor een diverser personeelsbeleid.

Businessmodel op zijn kop

Als een advocatenkantoor dan toch zijn businessmodel op zijn kop zet, is het verstandig te rade te gaan bij professor Henk Volberda. Hij ziet dat nog veel kantoren denken dat het wel meevalt met de economische achteruitgang. Maar als de prestaties teruglopen, ben je te laat om te veranderen, waarschuwt hij. Er zijn goede indicatoren voor het moment waarop de verandering nog niet te laat is, volgens Volberda. Onder andere als er nieuwe initiatieven in je markt zijn die van buitenaf komen. Die zijn er in de advocatuur volop. Ik schreef erover in het Advocatenblad van december 2014: Cliënten doen het zelf wel. Vaak kijkt de bestaande markt er nog wat op neer, maar dat is het moment dat die nieuwkomer zich verder ontwikkelt.

Vooral beginnen

Het Advocatuur Congres 2014, georganiseerd door Bert Hokken, levert veel aanwezige kantoren stof tot denken. Voor advocaten die eerst nog een tijdje willen nadenken en veel willen overleggen verwijs ik naar Michiel Muller, die oproept om toch vooral te beginnen. Ook al is je eerste idee voor een nieuwe dienst, een andere manier van managen, een automatiseringsslag of desnoods een fusie nog niet helemaal goed. Als je over een tijdje terugkijkt, moet je je een beetje schamen voor je eerste product, anders ben je te laat begonnen, geeft Muller mee.

Download hier het e-book van het Advocatuur Congres 2014

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken