Advocatuur Congres in teken van disruptie
Het vergt veel van advocaten om hun vak anders uit te oefenen dan ze tot nu toe deden. En toch ontkomen ze er niet aan, daar ben ik na twee dagen Advocatuur Congres nog meer van overtuigd. Veranderen of verdwijnen, dat zijn de twee opties voor advocaten de komende jaren. Ik maakte een eBook (pdf) over het congres in opdracht van de organisator, organisatieadviseur Bert Hokken.
Disruptie
Het woord van het Advocatuur Congres dat op 7 en 8 november 2013 in Houten plaatsvond, was disruptie. Dat werd door de zes professoren die er spraken regelmatig gebruikt, omdat ze de 40 aanwezigen wilden vertellen dat er echt iets fundamenteel moet veranderen in de advocatuur. ‘Als jullie nu inhaken, ben je nog net op tijd’, kregen de toehoorders mee. ‘Maar de wereld om jullie heen verandert snel, cliënten vragen een andere vorm van dienstverlening dan je nu levert, en er worden al nieuwe modellen ontwikkeld voor juridische dienstverlening’, waarschuwden de hoogleraren ieder vanuit hun eigen invalshoek.
Expertise
Wat mij betreft begint elk kantoor met de adviezen van Steven Van Belleghem, bedenker van het begrip conversation manager. Een advocatenkantoor moet de conversatie over haar kantoor voeden en dat begint met een sterke website waar de expertise vanaf spat, was de boodschap van deze Belgische sociale media-strateeg. Het goede aan zijn verhaal vind ik, dat hij het niet ingewikkeld maakt, maar eigenlijk zegt dat je vandaag nog kunt beginnen. Vertel over je expertise, deel kennis, maak verhalen over je kantoor en verspreid ze onder je (potentiële) cliënten. Ik schreef er ook over op de site van het Advocatenblad: ‘BtoB hoeft niet boring to boring te zijn’.
Juridische fabriek
HR-professor Rob Vinke raakte een lastig thema, de verschillen tussen de generaties, waarbij de afnemende loyaliteit van de millennials en de geringe arbeidsmobiliteit van een grote groep secretaresses eruit sprongen. Consultant Theo Camps (Berenschot-voorzitter) vroeg de aanwezige kantoordirecteuren en bestuurders of ze de juridische beroepen van de toekomst al binnenshuis hebben. Hij schetste een ‘juridische fabriek’ als een van de mogelijkheden.
Innovatieprofessor Jeff Gaspersz gaf de bezoekers mee hoe ze in hun dagelijkse praktijk vernieuwend kunnen denken en werken. Een daarvan: vraag elke vergadering of er iets nieuws is gebeurd bij je klanten dat een kans biedt voor het team. Dat leidt tot het eerder opmerken van kansen.
Doe wat je belooft
Hoogleraar Hans Strikwerda drukte zijn publiek op het hart dat defensieve technieken niet houdbaar zijn. Innoveer je businessmodel zoals Google dat doet, gaf hij ze mee. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar ga er maar aan staan. Marketingprofessor Henry Robben legde de lat iets minder hoog. Zijn advies was vooral niet elke week met iets nieuws te komen. Doe eerst maar eens wat je belooft, en beloof niet meer dan je kunt doen. Dat is al moeilijk genoeg voor de meeste kantoren, zei hij provocerend. Gaspersz gaf de advocaten die zich afvroegen waar te beginnen, nog een goed advies mee naar huis: ‘Ga niet op zoek naar de grote veranderingen, maar naar de kleine acties met een diepere positieve doorwerking op de innovatiekracht.’
Lees hier het eBook over het Advocatuur Congres