Advocaten op TikTok: het kan echt

 in Blog
Advocaten op TikTok

Advocaten moeten blijven nadenken over het kanaal dat ze gebruiken voor het delen van content. Een eigen site, blog, LinkedIn en nieuwsbrief liggen voor de hand. Maar zijn er al advocaten op TikTok te vinden? Ja, het gebeurt. Het onderzoek ernaar bezorgde mij in ieder geval een boeiende middag.

Vreemde dansjes

Als je zoals ik veel in de buurt van je kinderen verkeert, of het nou door corona-maatregelen is of door een herfstvakantie, heb je ook vast wel eens vertwijfeld geroepen: ‘stop met die rare bewegingen de hele tijd’. Hoe creatief ook, TikTok verleidt hele volksstammen (voornamelijk jongeren) tot vreemde dansjes. Niet echt het eerste waar je aan denkt als je met je advocatenkantoor contentmarketing-plannen maakt. Toch is dat niet zo gek als het lijkt.

Sociale media worden commerciële media

Voor de rubriek Business in Advocatie dook ik in het zakelijke gebruik van TikTok. Zakelijk ja. Twitter, Facebook, Instagram en YouTube begonnen ook als medium waar mensen de hele dag posten wat ze doen, welke capriolen hun kat uithaalt, of hun kinderen. Boring. Zeker, maar al snel zagen bedrijven er ook het nut van in, en presidenten. Dus werden en worden die ‘sociale’ media al snel gebruikt als commerciële media, door bedrijven, politici, artiesten, goede doelen of gestoorde complotdenkers die proberen in de gunst te komen van consumenten.

@thelawyer op TikTok

Met content nieuwe klanten trekken

TikTok mag dan vooral populair zijn onder de jongste jeugd, ook daar is al geld te verdienen voor bedrijven. In de VS zitten er dan ook al verschillende advocaten op TikTok, en advocatenkantoren. Ze zeggen iets over juridische onderwerpen, of laten zich van hun grappigste persoonlijke kant zien, in de hoop met die content nieuwe klanten te trekken. Dat moet lukken voor Anthony Barbuto, die meer dan 2 miljoen volgers heeft.

Doelgroep zit regelmatig op TikTok

Je zult je wel drie keer bedenken voordat je het doet, je zorgvuldig opgebouwde reputatie te grabbel gooien tussen dansende tienermeisjes. Terecht. Als je een bloeiende M&A-praktijk hebt, of je bent de lokale trusted advisor van het MKB met landelijke ambities, zou ik het je voorlopig ontraden om via TikTok content te delen. Maar als je een strafpraktijk hebt, veel toevoegingen doet, in letselschade of familierecht zit, of in een creatieve-startup omgeving, heb je grote kans dat je doelgroep regelmatig op TikTok is te vinden. Dus kun je daar je boodschap kwijt, je content delen.

Nederlandse advocaten op TikTok

Er zijn al enkele Nederlandse advocaten en juristen te vinden op TikTok. In mijn verhaal voor Advocatie heb ik er een aantal beschreven. Een gesprek erover met Sharon de Rooij leerde me dat het lastig is om er echt werk uit te halen, al was haar dat recent wel een paar keer gelukt. Haar doelgroep, ondernemers, zit er nog te weinig, vertelde ze. Je hoeft er ook niet direct werk uit te halen natuurlijk. Je kunt ook aan je imago werken door op een leuke manier te vertellen over je werk als advocaat, zoals Christel Jaarsma en Sonya Taheri meer doen.

Eerste eigen TikTok-video

Een rondgang langs TikTokkende advocaten bezorgde me een vrolijke middag. Nu kan ik niet achterblijven natuurlijk, dus heb ik met hulp van mijn dochter een TikTok-video opgenomen voor mijn eigen Bloggen as a Service-diensten. Spannend om eens te proberen of ik in 15 tot 60 seconden blogtips kan geven. Nee, ik ga er niet bij dansen, beloofd. Benieuwd wat je ervan vindt: hier is mijn debuutvideo op TikTok, waarin ik zes tips geef om te blijven bloggen.

Mijn eerste TikTok-video
Recente berichten
Comments
  • Marie de Jonge
    Beantwoorden

    Sociale media kunnen inderdaad goed commercieel ingezet worden tegenwoordig. Ik geloof wel dat je goed onderzoek naar je doelgroep moet doen om het juiste publiek te kunnen bereiken. Ik vind het overigens wel erg creatief wanneer je als jurist verschillende platformen gebruikt om bekendheid te genereren.

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken