Advocaten kunnen veel meer uit LinkedIn halen: vijf tips
LinkedIn is voor veel advocaten vooral een online adresboek. Zonde, want er zit veel meer in. Je kunt er actief contacten leggen en onderhouden en je expertise onder de aandacht brengen van een grote nieuwe doelgroep. Tips, tricks en links voor de aarzelende LinkedIn-gebruikers.
Niks meer aan doen? Zeker wel!
Je hebt een LinkedIn-account? Check. En je stuurt een uitnodiging als je iemands visitekaartje hebt gekregen? Check. Je zit boven de 500 contacten? Check. Niks meer aan doen? Zeker wel. Je kunt zonder twijfel je headline en je samenvatting nog een stuk verbeteren, zie de tips hieronder. En als je dat gedaan hebt, kun je actief mensen uitnodigen, vaker een update plaatsen en echt communiceren. En last but not least: begin met publiceren!
Vijf tips om snel je LinkedIn-gebruik te verbeteren als advocaat
1. Maak een echt eigen headline
Advocaat is niet genoeg, en advocaat arbeidsrecht ook niet. In de headline, de 120 tekens die direct onder je naam staan en die ook in de Google-resultaten als eerste zichtbaar zijn, moet je meer vertellen. Welk probleem los je op voor je cliënten? Wie zijn die cliënten? Dus dan wordt het bijvoorbeeld: Arbeidsrechtadvocaat, reorganisaties voor grote bedrijven, oog voor duurzame oplossingen voor werkgever en werknemer.
2. Schrijf een concrete, overtuigende persoonlijke samenvatting (bio)
Hoe concreter, hoe beter is een van mijn favoriete uitdrukkingen. En daar voeg ik aan toe: maak het persoonlijk. Ik word heel blij als ik de bio’s lees van advocaten als Klaartje Freeke en Wikke Monster. Daar heb ik ze bij geholpen, maar het is hun tekst, hun verhaal, hun overtuiging die ervan af spat. Het enige wat ik gedaan heb, is ze uitgedaagd en aangemoedigd het ook echt zo op te schrijven. Meer tips staan in dit verhaal over de workshop ‘Schrijf je eigen top-bio’ die ik gaf voor de Jonge Balie.
3. Nodig actief contacten uit, accepteer uitnodigingen ruimhartig
Vlak nadat ik ooit op de LinkedIn-pagina van Jan-Willem Alphenaar keek, werd ik door hem uitgenodigd om te connecten. Hij is LinkedIn-trainer, en ik vroeg me af waarom hij me uitnodigde terwijl we elkaar nooit ontmoet hadden. Hij schreef terug: ‘Ik zie het bekijken van mijn profiel als iemand die bij door mijn raam naar binnen kijkt. Gastvrij als ik ben, nodig ik je dan uit.’ En hij schreef direct een blogje over zijn uitnodigingenbeleid.
4. Plaats updates en reageer op je contacten
Het is niet moeilijk en kan een leuke routine worden: dagelijks even LinkedIn checken. Je reageert op een bericht van je zakelijke contacten, stelt er een vraag, vertelt waar je mee bezig bent, deelt een artikel dat je hebt gelezen. Mijn partners van de commerciële wasstraat voor advocaten, Julius Scholten en Floris ten Kate doen dat jaloersmakend goed en consequent.
5. Publiceer regelmatig zelf een artikel via LinkedIn
Neem een voorbeeld aan Marius Hupkes, die ging bloggen op LinkedIn. Hij schrijft het leuk en toegankelijk op, wars van juridische taal en ook nog met een mening. In de zomer is de frequentie ingezakt (die van mijn eigen blogposts ook trouwens), dus nu is een kwestie van volhouden om er minimaal maandelijks een te schrijven, liefst vaker. In mijn trainingen Bloggen voor advocaten leer ik advocaten om over hun writers block heen te stappen. Dat klinkt raar, want schrijven kunnen de meeste advocaten als geen ander. En toch is dat nodig, ik leer ze in een half uur een blogje te schrijven. Zelf je eigen verhalen publiceren is ontzettend leuk en inspirerend.
Je kan jezelf op platformen als LinkedIn inderdaad goed onderscheiden. Ik geloof dat het belangrijk is om je rechtsgebieden en specialisaties te benoemen. Ook denk ik dat veel potentiële cliënten benieuwd zijn naar eerder behandelde zaken.
Interessant om te lezen, mijn neef die advocaat bedrijfsrecht is vind het lastig om zich goed te profileren online. Hij heeft een goed lopend kantoor maar een profiel op LinkedIn zou voor hem misschien nog wel wat kunnen toevoegen. Ik zal het artikel doorsturen, dankjewel!