Advocaten en marketing: nog geen vrolijk duo

 in Blog
Pennen advocatenkantoren Jurist in communicatie

Advocaten en marketing: pak je pen op en schrijf!

Advocaten en marketing, dat blijkt vaak nog een lastige combinatie. Een van de redenen: de oudere generatie is er niet mee opgegroeid, die mochten ook geen reclame maken van de Orde. Inmiddels mag dat alweer een paar decennia, maar nog steeds zie ik veel terughoudendheid. De recente strijd van de Orde tegen leadvergoeding helpt niet echt mee aan het slechten van die barrière. En toch is marketing veel makkelijker dan menig advocaat denkt.

Leads genereren voor advocaten

Recent was er behoorlijk wat ophef over het provisieverbod waarvan de Orde de touwtjes strak aantrok. Het komt erop neer dat advocaten niet mogen betalen voor het aanbrengen van cliënten, omdat ze daarmee niet meer onafhankelijk zouden werken. Dat geldt ook voor leads via sites als Advocatenwijzer, Rechtszaakplaats en Leggle. Het lijkt erop dat de sites die leads genereren voor advocaten, een ander model moeten zoeken. De Orde lijkt met het aangescherpte provisieverbod trouwens behoorlijk de weg kwijt. Hoe kun je advocaten nou in 2016 glashard verbieden klanten te vinden via websites waar consumenten (en bedrijven) een advocaat zoeken en daarvoor te betalen?

Advocaten en marketing: begin met contentmarketing

Gelukkig is er zoiets als content marketing ‘tegenwoordig’. Die vorm van marketing biedt grote kansen voor de advocatuur. Advocaten en marketing, het kan wel, maar dan op een manier die goed bij de advocaat past. En dat is: met je verhalen de markt op gaan. Verhalen over je werk, waar je goed in bent, waar je blij van wordt, waar je cliënten blij van worden. In de definitie van contentmarketeer Cor Hospes: ‘het maken van passievolle verhalen die het waard zijn om te delen. Met als doel meer klanten te bereiken en te bewegen, en bestaande klantrelaties te verdiepen en versterken.’ Als je dat consequent doet, heb je die leadgeneratoren helemaal niet nodig.

Advocaten: laat meer van jezelf zien

De terughoudendheid waarmee advocaten zichzelf ‘verkopen’ is niet meer van deze tijd. Je cliënten willen weten wie jij bent, hoe je in je vak staat, wat ze van je kunnen verwachten. Dat is veel meer dan dat je je expertise in de strijd gooit voor ze, want dat doen alle advocaten. Het is de manier waarop je denkt, je betrokkenheid, je doorzettingsvermogen, de rust of juist de onrust waarmee je de arena ingaat. Ben je een knokker, een strateeg, of allebei? Ben je een liefhebber van je vak, en waar blijkt dat uit? Als je dat laat zien in blogs, op je site, in sociale media, in publicaties en in presentaties, dan ben je al schrijvend begonnen jezelf te verkopen. Ik verzeker je: dat werkt verslavend. Voor cliënten, en voor jezelf. Dus pak die pen op en schrijf!

Ben je advocaat en wil  je advies over contentmarketing? Ik vertel je graag meer!

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken