‘Advocaat moet veel betere service bieden’

 in Blog

Advocaat Pieter Mantel is voor iets minder dan de helft van zijn tijd ook bestuurder bij het Utrechtse Van Benthem & Keulen. Dit kantoor levert een aantal van haar diensten in een zogenoemd ‘serviceconcept’ vanDienst. Oude wijn in nieuwe zakken, of vernieuwende, betere service? Ik interviewde Mantel erover voor het Advocatenblad.

Alle diensten onder een noemer

De Utrechtse advocaten van VBK zijn trots op hun vanDienst-concept. In radiospotjes op BNR en Radio1 prijst Van Benthem & Keulen deze vorm van service constant aan. Recent met de door het kantoor zelf ontwikkelde transitievergoedingsapp, eerder al met de andere diensten die in het concept zitten. Kosteloos biedt het kantoor aan cliënten en niet-cliënten met vanDienst Juridisch nieuws, een telefonische helpdesk, permanente nascholing, modelcontracten. Er wordt wel geschamperd dat elk kantoor dat doet voor haar cliënten, vanDienst zou dus oude wijn in nieuwe zakken zijn. Maar als communicatieman vind ik het te prijzen dat VBK haar diensten heeft gebundeld onder een noemer en ermee de markt op gaat. Dat doen weinig andere kantoren op die manier en dus onderscheidt VBK zich hiermee van haar concurrenten. Niks mis mee.

Advocaten zitten nog steeds in ivoren toren

Pieter Mantel vertelde tijdens een wandeling in het kader van de serie de Frisse Neus voor het Advocatenblad, waarom ze vanDienst hebben ontwikkeld. Het idee komt voort uit de klacht van veel bedrijfsjuristen dat advocaten nog steeds niet goed bereikbaar zijn, in een ivoren toren zitten. Die klacht is niet nieuw overigens, dat wordt al lang beweerd en veel kantoren doen hard hun best om zich toegankelijk te presenteren. En geen enkel kantoor zal toegeven dat ze lekker onbereikbaar zitten te wezen en het cliënten moeilijk maken om iets aan ze te vragen. Ook zullen ze niet vertellen dat ze dan een heel ingewikkeld antwoord sturen in een dik dossier met een dure rekening. Toch is dat blijkbaar nog steeds de perceptie van bedrijfsjuristen.

Positionering van het kantoor

Over wat de bedrijfsjurist wil schreef ik al eerder een artikel voor het Advocatenblad. Volgens Pieter Mantel willen ze dus ‘veel betere service’. Het vanDienst-concept past bij de positionering van het kantoor (‘toegankelijk’) en levert veel goodwill en ook nieuwe cliënten op. Een deel van die new-business bestaat uit bedrijven die eerder een advocaat op de Zuidas hadden, vertelde Mantel.

Ongelukkig over de WWZ

Goede service bieden is voor arbeidsrechtadvocaten die werkgevers vertegenwoordigen overigens lastiger geworden sinds de in 2015 ingevoerde wet werk en zekerheid (WWZ). Deze nieuwe wet levert alle betrokkenen veel werk op. Fokke & Sukke maakten er een leuke cartoon over met advocaten die juichen omdat het arbeidsrecht nog ingewikkelder is geworden. Toch beweert advocaat Pieter Mantel dat hij ongelukkig is over de WWZ. De suggestie dat hij ‘all the way to the bank’ lacht, wijst hij met klem af. Als adviseur van werkgevers kan hij zijn cliënten minder duidelijkheid geven over de procedure. ‘Het is echt een probleem voor werkgevers geworden om tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen. De politiek zegt dat de ontslagvergoedingen alleen maar naar beneden gaan, maar dat is niet reëel als je überhaupt geen ontslag kunt krijgen.’

Als je bij de rechter verschijnt, hebben de advocaten hun werk niet goed gedaan

In zijn opvatting van goede service hoort ook dat hij liever niet voor de rechter verschijnt, maar bij voorkeur een schikking treft. ‘Op het moment dat je bij de rechter komt, heeft het duo van advocaten zijn werk niet goed gedaan. Want als jij een goede advocaat bent en ik ook, kunnen we met elkaar inschatten wat de zaak waard is bij de rechter. Dat betekent ook dat we met elkaar die deal kunnen sluiten op een bepaald bedrag of een bepaalde uitkomst.’

Lees hier het interview met Pieter Mantel in het Advocatenblad van november 2015.

Wil je ook een goed gesprek over de toekomst van je vak? Bel of mail me!

 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken