Advocaat moet alternatief aanbieden voor uurtarief

 in Blog

De discussie over het door advocaten gehanteerde uurtarief is niet nieuw. Al lang is de hoogte ervan een doorn in het oog van hun cliënten, maar ook het feit dat er per uur wordt gefactureerd (of eigenlijk per 6 minuten) roept veel weerstand op. En het kan echt anders. In het Advocatenblad van februari schreef ik onder de kop Dag uurtarief, hallo alternatief, over alternatieve tarieven.

Cover Advocatenblad feb 2015, illustratie door René van Asselt

Cover Advocatenblad feb 2015, illustratie door René van Asselt

Discussie over uurtarief opengegooid door De Brauw

De Brauw Blackstone Westbroek gooide eind vorig jaar de discussie over het uurtarief weer open, door een pdf-je te publiceren waarin ze hun alternatieve tarieven beschrijven. Als de marktleider dat doet, kan de rest niet achterblijven zou je zeggen. De eerste reactie van die rest was vooral wat beteuterd: in een artikel op Advocatie zeiden ze ook al lang alternative fee arrangements te hanteren.

Slechte communicatie door ‘de rest’

Typerend voor de vaak slechte communicatie in de advocatuur vind ik de reactie van Allen & Overy: ze stonden naar eigen zeggen aan de wieg van dit soort arrangements, maar zien geen meerwaarde in het erover publiceren op de website. Echt niet verstandig, want ik geloof dat je je ook kunt onderscheiden met de manier waarop je factureert, als die tenminste echt anders is dan de anderen. En het is ook service aan je cliënten als je direct op je site laat zien hoe je tarieven in elkaar zitten.

Boek Patrick J. Lamb over alternative fees

Je onderscheiden met alternative fee arrangements, laat dat maar aan de Amerikaanse advocaat Patrick J. Lamb over. Zijn kantoor, Valorem Law Group, heeft als big law refugees, een uitgesproken hekel aan uurtarieven. Ik schreef er al eerder over. Recent kwam er een stevig boekje uit van Lamb, Alternative fees for litigators and their clients, waaruit ik veel informatie haalde voor mijn artikel in het Advocatenblad. Hij beschrijft vele alternatieven, het boekje recenseerde ik overigens ook al eerder.

Steeds meer Nederlandse advocaten bieden alternatieven

In het artikel in het Advocatenblad heb ik een flink aantal Nederlandse advocaten gesproken die zweren bij alternatieve tarieven. Antoine Endtz won er al eens de Gouden Zandloper mee, maar ook kantoren als Kennedy Van der Laan, Heussen Law en Blue Legal doen veel werk op vaste tarieven. Het innovatieve DOEN Legal heeft haar alternatieve tarieven sinds kort trouwens ook op de site staan.

Opdrachtgevers willen het ook

Mogelijkheden te over om creatiever met je factuur om te gaan dan het optellen van de gemaakte uren, lijkt me zo. En wat me opvalt als ik opdrachtgevers van advocatenkantoren spreek, bijvoorbeeld general counsels van grote bedrijven, dan is het dat ze zelden blij worden van afrekenen op uurbasis. En toch verandert die ingesleten gewoonte maar langzaam. Ik denk dat de advocatuur zichzelf en haar cliënten een dienst bewijst om veel innovatiever haar diensten te gaan verlenen. Te beginnen met grootschalige overstap op alternatieve tarieven.

Tips voor alternatieven in Advocatenblad

Lees hier het hele artikel Dag uurtarief, hallo alternatief (pdf) met tips voor verschillende alternatieve tarieven voor het uurtarief.

 

 

Recente berichten
Comments

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken