Advocaat, kies een positionering

 in Blog

Het advocatenkantoor met de algemene praktijk voor iedereen krijgt het moeilijk. Dat kantoor heeft een probleem om in het kort over het voetlicht te brengen waar het goed in is. Alles is niks. En het krijgt steeds meer concurrentie van de kantoren die wél kiezen. Het meest effectieve litigation-kantoor van Nederland, laagdrempelige service, partner in kennis, hoogst persoonlijk, strijdlustige advocaten, science-based lawyers, businessconsultant: er zijn verschillende voorbeelden van kantoren die een duidelijke keuze hebben gemaakt en die zich met een helder profiel in de markt presenteren. Los van de invulling van die keuze, is het gedurfd en waardevol dat er een richting is gekozen.

Durf te kiezen

Het kiezen van een scherpe positionering maakt veel mogelijk, maar sluit ook zaken uit. Het is een fundamentele keuze die voor langere termijn bepaalt welk soort dienstverlening je op welke wijze aan welke klant wilt bieden. Dit vraagt om besliskracht en moed.

Drie randvoorwaarden voor een goede positionering 

  1. Zij is getoetst aan de relevantie voor de cliënt. Zonder cliënten geen werk, dus als de gekozen positionering niet aansluit op een latente vraag, creëert het kantoor direct een probleem.
  2. Zij past bij het DNA van het kantoor. Vroeger of later gaat het knellen als er een positionering wordt gekozen die niet in alle uitingen en contacten wordt uitgedragen door de advocaten en medewerkers van het kantoor.
  3. Zij is onderscheidend ten opzichte van de concurrentie. Een korte wandeling over de Amsterdamse Zuidas of door de De Lairessestraat in Amsterdam zegt meer dan 1000 woorden. Misschien is het verstandig om tegen elkaar aan te kruipen, bij meubelboulevards werkt het ook, maar als de kantoren niet laten zien wat ze doen maakt het voor de cliënt ook niet uit of hij bij het ene kantoor binnenstapt of bij de buurman. Dit geldt evenzeer voor de off- en online communicatiemiddelen die het kantoor gebruikt. Neem als voorbeeld de websites: ook de virtuele voordeuren van de kantoren geven veelal precies dezelfde informatie.

Stappenplan voor positionering 

Voor het kantoor dat nog niet gekozen heeft is het nog niet te laat, maar het is wel aan te raden om goed na te denken over de positionering. In de Whitepaper Advocatuur & Strategische communicatie wordt de noodzaak tot verandering door advocatenkantoren toegelicht. Ook staat er een stappenplan in om te komen tot een strategische heroriëntatie.

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken