Advertentie managing director visitekaartje voor Kneppelhout

 in Blog

Kneppelhout & Korthals advocaten zoekt een nieuwe managing director en plaatste een advertentie in De Volkskrant. De advertentie licht ook direct de customer intimacy-strategie van het kantoor toe. Slim! Ik haal er tips uit voor andere advocatenkantoren. 

Eigenlijk kijk ik nooit naar personeelsadvertenties, ik heb tenslotte al de leukste (zelfstandige) baan die ik me kan bedenken, maar toevallig viel mijn oog op een advertentie die me direct boeide: managing director bij Kneppelhout & Korthals N.V. Nee, ik ga niet solliciteren, maar ik zie in dit slimme visitekaartje wel een paar goede tips in voor ambitieuze advocatenkantoren.

Wat kunnen advocatenkantoren met ambitie leren van deze advertentie? Drie tips:

1. The medium is the message

De advertentie staat niet in vakbladen als het Advocatenblad of Mr, maar in De Volkskrant, bij Ebbinge Search, die pagina met meestal wat protserige, want goedbetaalde, functies bij grote bedrijven. Dat zegt mij iets over de ambities van een werkgever. In het geval van Kneppelhout zijn die ambities groot, vertelde managing partner Olaf van Haperen mij vorig jaar bij een interview voor het Advocatenblad. De keuze voor een papieren krant is overigens niet bepaald een vernieuwend signaal. Ik schreef ook al eens een verhaal over online recruitment in de advocatuur, maar wellicht bereik je daar niet je nieuwe managing director mee.

Tip: The medium is the message: kies je medium zorgvuldig en investeer op zijn tijd in een goede advertentie in bijvoorbeeld een landelijke krant. Zo wordt een personeelsadvertentie een slim visitekaartje voor het hele kantoor, of het nou on- of offline is.

2 Kies en je wordt gekozen

In de opening van de advertentie staat een quote met een visie op het vak (‘Een advocaat heeft uit de aard van het vak bijzondere privileges, maar bottomline is hij gewoon een dienstverlener. En een dienstverlener heeft klanten. Geen cliënten.’) Mooie stellingname, anders dan veel andere kantoren, en zeker anders dan menig klant zal verwachten van een advocaat. Kneppelhout heeft gekozen voor een strategie, customer intimacy, en voert dit overal door.

Tip: Kies en je wordt gekozen. Hoe duidelijker je je uitspreekt voor een bepaalde strategie, hoe beter klanten en medewerkers weten waar ze aan toe zijn. Dat begint dus al bij de werving.

3 Een goed paard maakt nog geen goede ruiter

De advertentie zegt het omomwonden: ‘Een advocaat als MD? Nee dus’. Expliciet zegt Kneppelhout dat een advocaat niet geschikt is voor de functie van Managing Director. Een functie-eis als ‘Geen eenvormigheid maar hard bouwen aan haar merk en de toekomst’ is blijkbaar niet aan advocaten toe te vertrouwen. Het geeft de ambities van het kantoor weer: ze willen een echte professional op die plek. Daarin zijn ze niet uniek overigens, de meeste kantoordirecteuren (want dat is een managing director toch in goed Nederlands?) zijn ervaren leidinggevenden en maar zelden advocaat. Maar het zo expliciet benoemen? Dat zag ik niet eerder.

Tip: Een goed paard maakt nog geen goede ruiter. Met die uitspraak declasseerde Co Adriaanse ooit Marco van Basten toen hij trainer van Ajax werd. Ofwel: geef de leiding van het kantoor in handen van een hierin gespecialiseerde professional.

Customer intimacy als strategie

Vorig jaar wandelde ik met Olaf van Haperen door Rotterdam en vertelde hij me over de strategie van het kantoor. Hier kun je het hele interview met Olaf van Haperen over de customer intimacy strategie van Kneppelhout lezen.

 

Recente berichten

Geef een reactie

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter om te zoeken