7 tips: hoe halen advocaten resultaat uit seminars
Te vaak verlopen juridische seminars volgens hetzelfde patroon: de advocaat declameert, diens cliënt consumeert. Zulke seminars zijn gemakzuchtig, te vrijblijvend en niet echt effectief. En dat terwijl een seminar een prima middel is om kennis te delen, te netwerken en goodwill op te bouwen bij cliënten. Als je het goed aanpakt.
Goede juridische beschouwingen
Als ik nu rechten studeerde, wist ik het wel: ik betaalde geen collegegeld meer, maar ging gewoon dagelijks ergens in het land naar een seminar bij een advocatenkantoor. Een beetje handig plannen en je hebt er twee op een dag, het hele jaar rond. Bij de een prik je een vorkje mee tijdens de lunch, bij de volgende een bitterbal en een biertje. En je krijgt er goede juridische beschouwingen, meestal gratis!
Presenteren aan cliënten
Het seminar is voor veel advocaten(kantoren) naast een website, nieuwsbrief en visitekaartje, dan ook de manier om zichzelf te presenteren aan hun potentiële cliënten. Het werkt, want daardoor houden ze contact met hun doelgroep, delen ze kennis en kweken ze goodwill. En toch ben ik kritisch over de manier waarop kantoren met seminars omgaan. In veel gevallen laten de organisatoren van een seminar namelijk kansen liggen. Met deze 7 tips wordt elk seminar beter.
Zeven tips voor meer resultaat uit juridische seminars
1 Vraag je cliënten wat ze willen horen
Betrek je cliënten er al in een vroeg stadium bij; stuur een onderzoekje uit met daarin een aantal onderwerpen die je zelf graag behandelt, vraag welke zij belangrijk vinden.
2 Maak een contentplan
Bedenk welke waardevolle informatie je te melden hebt, hak het op in logisch te plannen onderdelen en verspreid die vooraf, tijdens en na het seminar gedurende een aantal weken.
3 Claim het onderwerp
Publiceer het hele jaar door over het onderwerp van het seminar (bijvoorbeeld in een blog), zodat Google niet meer om je website heen kan als iemand op dit onderwerp zoekt.
4 Onderzoek het kennisniveau van je bezoekers
Stuur al in de uitnodiging een aantal vragen mee in een kort onderzoekje waarin je de kennis inventariseert. Dan weet je wat de bezoekers al weten, voorkom je open deuren en voeg je echt kennis toe. En kun je de zaal er actiever bij betrekken.
5 Maak het waardevol, vraag entreegeld
Zodra er een financiële drempel ligt, denken mensen twee keer na voordat ze komen. Je bereikt een nog kritischer publiek dat echt voor het onderwerp komt en: je hebt iets weg te geven. Want je meest waardevolle relaties stuur je een mailtje dat ze gratis mogen komen. Of gratis een collega mee kunnen nemen, ook hier werkt het aloude ‘twee halen, een betalen’.
6 Creëer inhoudelijke interactie
Als je het kennisniveau van je bezoekers weet, kun je hen een expertrol geven en in co-creatie een nog beter seminar organiseren. Selecteer vooraf enkele bezoekers voor het geven van een korte toelichting vanuit hun vakgebied.
7 Betrek de advocaten er in het hele proces bij
Vaak organiseren de collega’s van marketing en communicatie het seminar. Het is echter aan te bevelen de inhoudelijke experts mede-verantwoordelijk te maken voor het resultaat. Train ze in een vlotte presentatie en kader het onderwerp samen af. En: laat ze bellen en mailen met de bezoekers na afloop (‘Verder praten bij u op kantoor?’), zodat ook de after sales bij hen ligt.
Credit foto: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitterbal